В Португалия вече има знаков арест по тамошния случай "КТБ"

23105
В Португалия вече има знаков арест по тамошния случай "КТБ"
Снимка: Getty Images/Guliver

Най-голямата португалска банка Espirito Sancto и финансовата империя Espirito Sancto International се превърна в иберийския вариант на скандала "Корпоративна търговска банка" у нас, след като президентът на португалската бизнес империя Рикардо Салгадо беше арестуван заради пране на пари, информира Wall Street Journal. Салгадо е начело на Banco Espirito Sancto от 20 години насам.

Точно както и КТБ, Espirito Sancto подаде иск за поставяне под специален надзор. По информация от португалската прокуратура обаче арестът на Салгадо, който е главата на много стара и могъща португалска фамилия, не е директно свързан с искането на банката. Той е част от операция „Monte Blanco”, която беше стартирана от португалските власти, за да се осветлят връзки между португалски субекти и швейцарски банкери. Гаранцията на Салгадо е в размер на 3 млн. евро, като той беше пуснат на свобода под изричното условие да не напуска Португалия.

Василев: Извън България съм заради личната си безопасност, работя за оздравяването на КТБ

Единствената причина за пребиваването ми извън страната е осигуряване на моята лична сигурност, която от своя страна ми позволява да ...

Заради иска за специален кредитен надзор обаче Espirito Sancto Financial Group, която е компанията-майка на Banco Espirito Sancto, ще загуби 900 млн. евро заради експозиции към дъщерната компания.

Проблемите с Espirito Sancto излязоха на бял свят през месец май тази година, когато стана ясно, че там има сериозна загуба. Това излезе след одит на Португалската централна банка. Португалската Комисия за финансов надзор (CMVM) разкри, че в периода 2008 – 2014 година е стартирала 20 процедури срещу компании от Espirito Sancto Group заради търговия с влияние.

Espirito Sancto Group е основана през 1869 година. През десетилетията тя се разраства и става основен играч в редица икономически сектори в Португалия – от застраховане, до промишленост и телекомуникации.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа