Поколението "Майдан"

43483
Поколението "Майдан"
Снимка: Gettyimages

Сергей Леченко - известен с разследванията си срещу корупцията журналист, е кандидат на парламентарните избори в Украйна, както и много други представители на гражданското общество, които са ангажирани в протестното движение „Майдан” и които се надяват то най-накрая да натежи в политическия живот.

„Не знам дали ще успеем. Трябва обаче да опитаме, за да не съжаляваме, че сме пропуснали този шанс”, казва Леченко, който е 19-и в листата на „Блока на Петро Порошенко” – прозападния президент на Украйна, който определя политическите партии в момента като „кланове, финансирани от олигарсите”.

Леченко, който пише за влиятелния информационен сайт „Украинская правда” от 15 години, е бил на обучение в американския университет „Станфорд”, когато през ноември 2013 година избухнаха проевропейските протести на Майдана в Киев.

Неговите шумни разследвания срещу корумпираността на режима на бившия президент Виктор Янукович са допринесли много за мобилизацията на украинците и за падането на режима му през февруари.

Редом до него в листата е приятелят му Мустафа Найем – друг украински журналист, който публикува във „Фейсбук” първия призив за протести на Майдана, както и неговата приятелка Светлана Заличук, която е в основата на редица инициативи за засилване на контрола на обществото върху депутатите.

Случващото се е безпрецедентно за Украйна – всички главни прозападни партии лансират като свои кандидати активисти от гражданското общество. Така, около 50 от тях ще влязат в новия парламент, който наброява 450 места, сочат изчисленията на политолога Тарас Березовец.

Експертът обяснява това движение „със силния стремеж на обществото към подновяване на политическите елити и депутатите”, които се оказаха доминиран от богати кланове клуб. Сергей Леченко, Мустафа Найем и Светлана Заличук са под 35 години и вярват в „историческия” си шанс да променят страната, която обяви независимостта си от СССР преди 23 години, но която бе задмината икономически от съседите си от Варшавския договор, като Полша и Унгария.

Прагматичен избор

След много колебания Мустафа Найем в крайна сметка е взел решението да се кандидатира след разговор с американския политолог Франсис Фукуяма – автор на бестселъра „Краят на историята и последният човек”. „Трябва да сте готови да си измърсите ръцете, да правите компромиси (…) Докато новото поколение не влезе в политиката, няма никакъв шанс за промяна”, е заявил Фукуяма.

Тримата са внесли своята кандидатура в много партии. И всички политически сили са ги приели. В крайна сметка те са се присъединили към президентското движение, което в момента е начело в социологическите проучвания. Тяхното участие беше обявено официално през септември по време на конгрес, на който тримата приятели дойдоха с тениски с надписи: Fuck corruption – символ на политическите им приоритети.

Новината обаче предизвика и цяла лавина от критики, някои от които твърдяха, че те са се продали на новия режим. „Това бе прагматичен избор. Ако целта е да се критикува, трябва да се присъедините към опозицията; ако обаче искате промени, по-добре се присъединете към движение, което разполага с правомощия за тези промени”, обяснява Леченко.

„В идеалния случай трябваше да основем политическа партия, но нямахме време за това”, тъй като предсрочните избори бяха обявени в края на август, признава Светлана Заличук. Освен това, една предизборна кампания струва най-малко 10 милиона долара – недостъпна сума за активистите, обяснява тя.

Ако бъдат избрани, младите активисти ще се опитат да се обединят с други новодошли в политиката, за да проправят пътя към парламента за новите партии. Например те искат да свалят 5-процентния праг за влизане в парламента или да забранят всякаква политическа реклама по телевизията, за да направят кампанията по-евтина.

Дали активистите от Майдана ще успеят ефективно да променят разпределението на силите в парламента, който е разложен от корупция. Много хора се съмняват в това.


„Тази група от нови политици ще бъде много продуктивна и полезна за обновяването на парламента”, смята обаче политологът Володимир Фесенко от центъра „Пента” в Киев. „Те тръгват с конкретни инициативи и ще донесат в парламента нов полъх, като помогнат за увеличаването на прозрачността”, допълва той.

АФП

ЕС удължи срока на безмитния достъп на украински стоки

Европейският парламент подкрепи удължаването на безмитния достъп за украинските стоки до европейския пазар, съобщи пресслужбата на ЕП. ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com