ОПЕК: Цената на петрола може да достигне 200 долара

17330
ОПЕК: Цената на петрола може да достигне 200 долара
Снимка: Getty Images / Guliver

Цената на петрола скоро ще започне да расте, като може да достигне $200 за барел, смята шефът на ОПЕК Абдула ал-Бадри.

"Сегашните цени от $45-$55 долара за барел стигнаха дъното. Мисля, че петролът няма накъде повече да поевтинява. Много скоро можем да видим скок нагоре", отбелязва генералният секретар на ОПЕК.

ОПЕК: Петролът удари дъното и скоро ще започне да поскъпва

Световните цени на петрола вероятно вече са достигнали своя минимум и скоро отново ще започнат да се покачват. Така смята генералният д...

"Занижените инвестиции в отрасъла заради настоящите пазарни условия могат да провокират дефицит на енергоносители в бъдеще. Ако това стане, ще има скок в цените. След три-четири години може да има недостиг на петрол и тогава цените ще ударят тавана, като може да стигнат до 200 долара за барел".

"Политиката на ОПЕК в краткосрочен план остава неизменна. Не планираме да съкращаваме квотите за нефтодобив. Смъртта на краля на Саудитска Арабия също няма да окаже влияние - нито на цените, нито на политиката на ОПЕК. Саудитска Арабия е стабилна страна със стабилно правителство и мисля, че всичко ще бъде нормално".

Ден по-рано ал-Бадри заяви, че петролът няма да падне до 20-25 долара за барел. Тогава шефът на ОПЕК също предупреди, че заради липсата на инвестиции в бъдеще може да се получи недостиг, заради което цената на черното злато ще скочи. Бадри обаче назова цифрата 100 долара за барел, която ден по-късно вече бе 200.

Goldman Sachs прогнозира за следващите 3 месеца цена от 41 долара за барел за американски лек петрол тип WTI и 42 долара за барел за северноморски суров петрол тип Brent. Само допреди месец-два от банката прогнозираха 70 долара за барел WTI и 80 долара за барел Вrent. За 2016 г. Goldman Sachs очаква незначителен ръст на цените.

Колко ще е средната цена на петрола през 2015?

Средната цена на петрола през тази година ще бъде около 60 долара за барел. Прогнозата направи президентът на Световната банка Джим Йон...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com