Новото социалистическо правителство във Франция замрази социалните помощи

19793
Новото социалистическо правителство във Франция замрази социалните помощи
Снимка: Getty Images/Guliver

Френският премиер Манюел Валс съобщи, че замразява социалните помощи и запазва замразяването на заплатите на държавните служители с цел спестяване на 50 милиарда евро от държавните разходи до 2017 година, предаде БГНЕС.

Премиерът-социалист представи за първи път обявените от президента Франсоа Оланд икономии през януари, като потвърди, че "Франция ще изпълни ангажиментите си" за намаляване на държавния дефицит до 3% от БВП. Той потвърди в общи линии разпределението на икономиите от 50 милиарда евро от 2015 до 2017 г., а именно 18 милиарда евро за държавата, 11 милиарда евро за местните власти и 21 милиарда евро за социална защита.

Пенсиите ще бъдат замразени с изключение на най-ниските, както и социалните помощи (семейни надбавки, помощи при безработица). Тук също ще бъде направено изключение само за помощите за най-бедните. Държавните разходи ще бъдат съкратени благодарение на намаляването на държавните служители (с изключение на тези в областта на образованието, правосъдието и полицията) и запазването замразяването на заплатите на държавните служители, което е в сила от 2010 г. Местните власти също са призовани да направят икономии.

За да компенсира тези мерки, Манюел Валс обяви, че до юни ще бъде взета "мярка в подкрепа на най-бедните данъкоплатци", без да дава повече уточнения. "Повече работни места, това е първият приоритет", подчерта френският премиер, след като безработицата във Франция достигна близо 10%. "Намаляването на дефицитите означава намиране на поле за маневри, за да инвестираме, да подготвим бъдещето, да гарантираме устойчивостта на нашия социален модел и модернизирането на държавните ни услуги", каза още Валс.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа