НАТО засилва сухопътните, морските и въздушните си части в Източна Европа

27635
НАТО засилва сухопътните, морските и въздушните си части в Източна Европа
Снимка: Getty Images / Guliver

Напрежението около кризата в Украйна не стихва. Днес от НАТО обявиха, че Алиансът ще засили сухопътните, морските и въздушните сили в Източна Европа, съобщава БГНЕС.

"Днес се договорихме за пакет от военни мерки. Ще имаме повече самолети във въздуха, повече кораби във водата...и по-голяма готовност на сушата", каза генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен (на снимката) и допълни, че плановете за отбрана на НАТО ще бъдат "преразгледани и засилени".

Расмусен отказа да разкрие подробности за това какви нови сили ще бъдат разположени и къде, но заяви, че това ще доведе до увеличаване на броя на самолетите, прелитащи над Балтийско море, като същевременно там ще бъдат изпратени още кораби, както и в Източното Средиземноморие.

Решението ще бъде задействано "веднага", ще има още такива, допълни Расмусен. Той подчерта, че НАТО ще застане на страната на всеки съюзник срещу всяка заплаха, а в същото време обявените мерки са изцяло съобразени с международното право и ангажимента на Алианса към възпиране.

Расмусен повтори призивите си към Русия "да бъде част от решението" в Украйна, за да се спре дестабилизирането на бившата съветска страна, да изтегли войските си от границата и да заяви ясно, че не подкрепя екстремисти. Запитан как това решение ще повлияе на преговорите между ЕС и САЩ с Русия и Украйна в Женева утре.

Вигенин: Няма да има война между НАТО и Русия

Не се готвим за война и не смятам, че ще има такава между НАТО и Русия. Това заяви министърът на външните работи Кристиан Вигенин в пре...

"Ние предприехме военни стъпки, които смятаме за необходими за засилване на възпирането". В същото време "ние сме съгласни, че политическото решение е единственият път напред", каза още генералният секретар на НАТО.

Междувременно стана ясно, че в Украйна са били арестувани над 20 офицери от руското военно разузнаване. Това заяви днес директорът на Украинската служба за сигурност Валентин Наливайченко, предаде "Фокус". На закрито заседание на Върховната Рада днес Наливайченко е заявил, че агентурната мрежа в Украйна е била създавана в продължение на 2-3 години, а украинските сили са успели да задържат 23 кадрови офицери от главното разузнавателно управление на Русия.

Той обяви, че в тази връзка украинската служба получава ежедневно по 600 телефонни сигнала.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа