Лавров: Абхазия и Южна Осетия не искат да се присъединяват към Русия

28941
Лавров: Абхазия и Южна Осетия не искат да се присъединяват към Русия
Снимка: Getty Images / Guliver

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че не е информиран за това дали Абхазия и Южна Осетия планират референдум за присъединяване към Русия, предаде БГНЕС.

Лавров обясни, че не знае дали сепаратистките региони планират да последват примера на Крим и да гласуват на референдум за присъединяване към Русия.

Според него в Абхазия и Южна Осетия няма такива настроения или поне той не е информиран за наличието им. Министърът подчерта, че Москва уважава волята на населението на Абхазия и Южна Осетия, които са стратегически партньори на Русия.

"САЩ искат да опетнят Москва", заяви още руският външен министър, който определи тона на американския държавен секретар Джон Кери като "неприемлив".

Лавров предупреди, че "мощната американска пропаганда" е била насочена към опетняването на Русия и тези, които протестират срещу незаконните действия на властите в Киев.

Вчера Кери заяви, че отказът на Русия да сложи край на кризата в Украйна ще струва скъпо, предупреждавайки, че шансът Русия да промени хода на случващото се избледнява.

Американският дипломат също така обвини Кремъл във финансиране на телевизионната мрежа RT за насърчаване на "фантазиите на президента Путин".

Говорейки по време на младежки форум в Москва, Лавров отговори на коментарите на американския си колега, като нарече "RT" сериозен конкурент на Си Ен Ен и Би Би Си.

Междувременно Лавров заяви, че спирането на използването на украинската армия срещу собствения й народ е ключова стъпка към стабилизирането на ситуацията в Югоизточна Украйна.

Според него първата стъпка в съответствие с Декларацията от Женева, е да се сложи край на насилието, което означава незабавно прекратяване на военното участие. Според него, ако властите в Киев спазят споразумението от Женева, трябва да премахнат този "позорен Майдан".

САЩ и Русия в дипломатическа престрелка за Украйна

Взаимни обвинения отправиха един към друг Москва и Вашингтон по повод събитията в Украйна. Според руската страна, САЩ трябва да упраж...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com