Харпър: Канада няма никога да бъде сплашена от терористи

24118
Харпър: Канада няма никога да бъде сплашена от терористи

Канадският премиер Стивън Харпър заяви в телевизионно изявление, че "Канада няма никога да бъде сплашена от терористични организации".

Той предупреди, че службите за сигурност сега ще удвоят усилията си след убийството на двама канадски войници в рамките на два дни. Той обеща на своите сънародници, че "Това само ще засили решителността ни и ще удвои усилията ни и тези на нашите агенции за национална сигурност".

Канада в паника след стрелбите в столицата

Полицията в канадската столица Отава издирва лицата, открили днес стрелба в няколко части на града. При нападенията загина един войник,...

В изказването си той не изключи мъжът, извършил вчерашното нападение срещу парламента в Отава, да е имал съучастници. Харпър заяви, че "събитията от тази седмица припомнят тъжната истина,че Канада не е защитена от такъв вид терористични атаки, каквито се виждат на други места по света. Той обаче твърдо заяви, че независимо от всичко "Канада няма да бъде сплашена никога". Убийството в понеделник на войник от квебекчанин, приел исляма и радикалните идеи на джихадистите, показват, че правителството на Харпър за пръв път в историята на Канада се е сблъскало с крайния ислямизъм.

"Отава ще вземе всички необходими мерки, за да разкрие заплахите, реагира на тях и осигури сигурността на Канада", каза премиерът. Той подчерта своята решеност да работи със съюзниците на страната за борба с терористичните организции. Накрая Стивън Харпър обеща на своите сънародници, че терористите няма да намерят убежище никъде и ще бъдат заловени.

Стана известна самоличността на извършителя на стрелбата в района на парламента на Канада и в самата сграда, при което бе убит войник от почетния караул пред Националния военен мемориал.

Извършителят е 32-годишният жител на провинция Квебек Мишел Зехаф-Бибо. За него е известно, че е роден и израсъл в Канада, но корените на семейството му са в Алжир. Преди 10 години той нееднократно е бил арестуван заради притежание на наркотици и нарушение на условията за предсрочно освобождаване. Известно стана също, че той изповядва исляма и е свързан с друг терорист - 25-годишния Мартин Рульо.

В понеделник той удари с колата си двама войници в град Сен Жан сюр Ришельо в провинция Квебек. По-късно един от ранените от него войници почина в болницата. За Рульо се знае, че също изповядва радикален ислям. Очаква се в най-скоро време премиерът Стивън Харпър да излезе с изявление, след като по-рано той осъди нападението като "подло" престъпление. Кметът на Отава заяви, че вчерашният ден е бил тъжен и трагичен за Отава и за страната. Причините за случилото се все още не са проучени и изяснени, каза кметът на град Отава Джим Уотсън.

Междувременно в пресата вече усилено се обсъжда въпроса как въоръженият престъпник е успял с лекота да проникне в парламента и да устрои там стрелба. Като една от причините помощник комисарят на националната полиция Жил Мишо изтъква динамичността на ситуацията, както и това, че охраната на парламента не е била предупредена веднага за стрелбата на 50 м. от сградата. Първоначално стрелецът открил огън срещу почетния караул пред военния мемориал. Стоящият на пост войник Натан Серило стана жертва на атаката. Той бе прострелян и по-късно почина от раните си в болницата. След това нападателят успял да проникне и в сградата на парламента, където започнал да стреля.

Премиерът Стивън Харпър, който е бил по това време там, е изведен и отведен на безопасно място, както и част от парламентаристите. Останалите се барикадирали в сградата и останали невредими. Самият нападател бе убит от началника на охраната на парламента-58-годишният сержант Кевин Викърс, бивш офицер от Канадската кралска жандармерия. Полицията отцепи района и последва блокада и евакуация на обществени сгради и училища в близост. Жителите на центъра на града бяха посъветвани да не се приближават до прозорците, тъй като според кралската жандармерия има вероятност един от нападателите да се е укрил на покрива на парламента.

По покривите на околни сгради бяха разположени снайперисти. Във връзка с дръзката стрелба канадско-американските сили за въздушна отбрана бяха поставени в бойна готовност, за да могат да отвърнат незабавно на всякакъв въздушен инцидент, съобщиха американски военни представители. ФБР предложи на канадските власти да окаже помощ при разследването на случилото се. Незабавно бяха взети мерки за засилване на контрола в обществени сгради, метрото и учебни заведения и в други големи канадски градове като Торонто и Монреал

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com