Груевски на крачка от трети мандат

53777
Груевски на крачка от трети мандат

Гласоподавателите в Македония вероятно ще дадат на премиера консерватор Никола Груевски трети мандат на предсрочните парламентарни избори в неделя. С това те ще изберат относителна икономическа стабилност и ще пренебрегнат предупрежденията на опозицията за нарастващ авторитаризъм.

Груевски управлява малката бивша югославска република с население от 2 милиона души от 2006 г. насам в коалиция с партия Демократичен съюз за интеграция (ДСИ) от бивши етнически албанци.

Най-новото проучване на института Димитрия Купоски дава на ВМРО-ДПМНЕ 28,4% от гласовете на изборите, на първо място преди главната опозиционна дясноцентристка партия Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ), която получава 14,1%. ДСИ на етническите албанци получава 7,1 на сто.

"ВМРО и ДСИ все още имат подкрепата на масите, а опозицията се намира в хаос", казва високопоставен западен дипломат в столицата Скопие.

През осемте години управление на Груевски надеждите на балканската страна за присъединяване към Европейския съюз и НАТО бяха замразени заради дългогодишния спор със съседна Гърция за името на Македония. Това поведе партията му към националисткото дясно пространство. Посредством коалицията си с ДСИ Груевски до голяма степен овладя напрежението между славянското мнозинство на Македония и голямото етническо албанско малцинство, чийто бунт през 2001 г. постави страната на ръба на гражданска война.

Западните дипломати остават обезпокоени за състоянието на демокрацията и свободата на медиите. "Имаме сериозни притеснения относно свободата на словото. Автоцензурата е широкоразпространена заради нарастващия политически натиск, пред който са изправени журналистите. Собствениците на медии са силно обвързани с политиката", казва висш западен дипломат пред Ройтерс.

Македония остава една от най-бедните държави в Европа. Брутният вътрешен продукт на глава от населението е 35% от средната стойност за ЕС, средната месечна заплата се равнява на само 345 евро, а степента на безработица надвишава 28%. Правителството посочва обаче значителен икономически растеж, нисък публичен дълг и увеличение на чуждестранните инвестиции като доказателство за добро управление в регион, който е силно засегнат от кризата в еврозоната.

След лекия спад през 2012 г., през миналата година икономиката е нараснала с 3,1%, а през тази година се очаква да отбележи приблизително същия ръст. Преките чуждестранни инвестиции нараснаха от скромните 89,7 милиона долара на 334 милиона долара през 2013 г. главно в заводи за производство на автомобилни части.

"Не успяхме във всичко, което искахме, но показахме, че Македония може да отбелязва успехи", казва Груевски в платена публикация на цяла страница в почти всички ежедневници тази седмица.

Анализаторът Жидас Даскаловски от Центъра за изследване и развитие в Скопие смята, че новото правителство отново ще бъде съставено от ВМРО-ДПМНЕ и ДСИ и вероятно ще продължи същата икономическа политика и усилията за привличане на инвестиции.

Обикновените македонци очакват малка промяна към по-добро. "Правителството имаше своя шанс и не направи достатъчно. Проблемът е, че не виждам алтернатива в опозиционните партии. Ситуацията ще остане същата", казва Марина Босковска на пазара в Скопие.

Парламентарните избори в неделя, които съвпадат с балотажа на президентските избори, се провеждат около една година предсрочно. До тях се стигна след като коалиционните партньори не успяха да се споразумеят за един кандидат за президент.

Смята се, че президентът Георге Иванов, кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ, ще спечели втори 5-годишен мандат на до голяма степен церемониалния пост. За много македонци Груевски представлява твърдата ръка в страна, която беше на прага на гражданска война през 2001 г. Тогава имаше сблъсъци между силите на правителството и етническите албанци, които настояваха за повече права за малцинствата и представителство.

Западната дипломация прекрати сблъсъците, а бунтовниците влязоха в политиката. Македония обеща интеграция в НАТО и ЕС, подобно на останалата част от бивша Югославия, а през 2005 г. стана официален кандидат за членство в ЕС. Гърция блокира присъединяването към НАТО и започването на преговори за членство в ЕС, докато не бъде намерено решение за името на Македония. Такова име носи и провинция в северната част на Гърция. Гърция обвинява славянските македонци в кражба на историята й.

Пренебрегвайки гърците, Груевски започна амбициозна и скъпа промяна на централната част на Скопие, част от която е гигантската бронзова статуя на Александър Велики, яхнал кон.

Ройтерс

27 април - предсрочни парламентарни избори в Македония

В Македония ще се проведат предсрочни парламентарни избори. Това стана ясно от изказването на премиера и лидер на ВМРО-ДПМНЕ Никола Гру...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com