Солидарност от един касапин за друг

11192
Солидарност от един касапин за друг
Снимка: Getty Images/Guliver

Руски лекари настояха военнопрестъпникът Ратко Младич – организатор и деен участник в клането на 9000 момчета и мъже в Сребреница през 1995 г. - да бъде преместен от Хага в Москва. След като го прегледали, те решили, че здравословното му състояние изисква лечение в Русия през август.

Милите сръбски военнопрестъпници. Да се чуди човек как все им се влошава здравето в затвора в Хага, дето прилича на наш 4-звезден хотел. Добре, че имат братушки, готови да се отзоват с грижа.

Руски лекари поискаха транспортиране на Младич в Москва

Четирима руски лекари поискаха най-големият военнопрестъпник след Втората световна война, сръбският генерал Ратко Младич, да бъде изп...

За топлите отношения между Русия и Сърбия се е изписало много и с тях е наясно всеки, който поне горе-долу се интересува от международни отношения. Само преди седмици именно руското вето попречи на Съвета за сигурност на ООН да определи клането в Сребреница като геноцид. Не е учудващо, че руснаците искат да приберат Младич – самият Милошевич също се опита да си издейства лечение в Москва преди смъртта си (с подкрепа от страна на Русия), но тогава Трибуналът не го позволи.

Важно е да не го прави и сега, особено след фиаското с Воислав Шешел. Лидерът на Сръбската радикална партия (също отговорен за ужасяващи престъпления при разпдането на Югославия и също толкова арогантен като Младич) преди време бе върнат от Хага в Сърбия да се лекува. И сега колкото и да настоява Трибуналът да го транспортират обратно, няма изгледи това да се случи. Направено бе притеснително показно – един военнопрестъпник спокойно може да се измъкне от ръцете на международното правосъдие и да прекарва старините си у дома.

Примерът със сигурност не е убегнал на Русия. Какво й пречи да лобира за прехвърлянето на Младич и след това да го покрие? Колко му е на военнопрестъпника Путин (справка: Чечения, Украйна) да покаже солидарност към един „колега”?

Всъщност има една легитимна причина, поради която здравето на Младич, известен още като Касапина, наистина трябва да бъде стабилизирано – за да не се повтори случилото се с Милошевич. Последният умря в килията си от сърдечен удар, преди да бъде осъден и така възмездието остана недовършено. Не бива да се допуска това да стане и с Младич. Но за целта той трябва да бъде лекуван само и единствено в Хага, след което да му бъде дадена справедлива присъда. Т.е най-тежката възможна.

Изслушването на Младич и Караджич - театър на абсурда

Бившият лидер на армията на босненските сърби Ратко Младич отказа да свидетелства по делото срещу Радован Караджич, като неколкократн...

Ако крайно бюрократизираният и рядко ефективен Трибунал в Хага иска да покаже, че все пак има някаква стойност като институция, то той трябва твърдо да се противопостави на преместване на Младич в Русия. Иначе рискува да загуби и без това неголемия си авторитет.

Автор: Деница Райкова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com