Смрад в кухнята на българската политика

37129
Смрад в кухнята на българската политика
Снимка: БГНЕС

Ако някой си е мислил, че одобряването на кандидатурата на Делян Пеевски за шеф на ДАНС е бил най-нечистоплътният момент в политиката напоследък, какво ще каже за бъдещата му кариера в Европейския парламент?

"Сега виждате ли защо политиката е мръсна работа?", обича да казва един депутат социалист, гласувал преди година за Пеевски "с отвращение". Само че да си стиснеш носа за малко, докато вонята отмине, не е решение на генералния проблем - че на най-дисциплинирания и манипулируем електорат се пробутват кандидати и нагли партийни решения, срещу които той все още не може да противодейства.

Второто място на Пеевски в листата на движението показва, че не просто политиката е мръсна работа, а че в българската политика липсва дори елементарна хигиена. Как иначе да определим реакцията на управляващите, които се направиха, че не виждат и чуват ужаса, с който групите на Партията на европейските социалисти (ПЕС) и Европейската народна партия (ЕНП) в Европарламента реагираха на новината.

Дори социалистът Ханес Свобода се стресна

от номинацията на Пеевски и не можа да се сдържи да спомене, че е против олигархията, с намек, че предложеният герой е част от нея. Даже от Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ), където ще се влее "острието" на ДПС, изразили покруса от предстоящото попълнение.

Как реагират тукашните им партньори? Лидерът на БСП и на ПЕС Сергей Станишев се направи на ощипан: "Виждам, че пак се създава опит за истерия, а всъщност става въпрос за избори и всичко е в ръцете на гражданите", каза насмешливо той, отлично давайки си сметка, че избирателите на Пеевски нямат идея нито от преференция, нито имат свободно мислене по въпроса за кого да гласуват.

"Някои хора, които много приказват, защо не им беше проблем, че България беше представлявана от Борисов - бивш сикаджия, като министър-председател, Слави Бинев беше евродепутат", попита Станишев.

Отговорът е, че им беше проблем и още им е, но това не може да бъде причина за нови геройства на европейски терен. Та нали и тези управляващи дойдоха с лозунга да не повтарят старите порочни практики. Но не само че ги повтарят, ами ги и надскачат.

"Искаме Европа да види разликата между мита и реалността", казва лидерът на ДПС Лютви Местан. И тя наистина ще я види и още как! Сега му е времето

европейците да се запознаят с всичките табиети на Ахмед Доган,

които се мултиплицират надолу по веригата му от васали: че той разпределя европорциите в държавата, че бизнес тук се прави "с една негова усмивка", че всяка партия си има "обръчи от фирми". Време е да разберат, че в България бизнесмени си имат партии, както на Запад олигарси купуват футболни отбори.

Така отново ще родим прецедент - герой от критичния доклад на Европейската комисия да бъде пратен с точен пас директно в сърцето на същата тази критикуваща го Европа - не е ли това нова победа на варварите над цивилизацията?

Ако имат късмет, там ще се озоват и от "България без цензура", чийто лидер до вчера правеше комплименти на лидера на ГЕРБ, а сега ще може да вдига скандали срещу него и да го излага насред Европарламента. Такова европейско бъдеще ни чака, че Волен Сидеров с неговите луксозни воаяжи и замеряне на сервитьорки с тапи може да ни се види съвсем невинен.

Много още има да учи наивният Европейски съюз за България -

как се крадат ЕГН-та от партиите, как се купуват гласове пак от тях. Как всички те остават безнаказани и дори използват едни и същи схеми. Дали на Брюксел ще му бъде любопитно как купувач на гласове публично се хвали от коя партия през годините е заработил най-добре и че 10 гласа сега се харчат само за 300 лв.?

Такава е действителността на територията на 25-ия член на Европейския съюз 7 години след приемането му в европейското семейство. Сякаш нищо не се е случило - трето поредно правителство си кара постарому - и с назначенията, и с подялбата на зони на влияние, и с корупцията, и с лобизма. И даже не се прикрива.

Въпросът е колко време ще му трябва на Брюксел, за да проумее, че това, което гледа, не е театър, а отблъскваща реалност. Че България продължава да е синоним на скандал и че демократичните ценности нямат никаква стойност тук. Само че, за да настъпи това отрезвяване, вероятно Пеевски ще трябва да бъде видян отблизо на брюкселско-страсбургски терен.

Венелина Ангелова
Сега

ВСС не казва дали Пеевски е несменяем като магистрат, защото Пеевски му забранил

Висшият съдебен съвет (ВСС) има специално отношение към Делян Пеевски. Това е признато в решение на Софийския административен съд (САС)...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com