САЩ настъпва на Балканите

18766
САЩ настъпва на Балканите
Снимка: БГНЕС

Визитите на директора на Федералното бюро за разследване (ФБР) Джеймс Браян Коми в Югоизточна Европа в последно време зачестиха. Само за дни той посети Белград, а в началото на март направи официално посещение в Румъния и България. В Букурещ "главата на ФБР" се срещна с румънския президент Клаус Йоханис и с министър-председателя Виктор Понта. Коми, естествено, не скъпеше хвалбите за румънските служби за сигурност, наричайки ги едни от най-добрите партньори на ФБР на световно ниво. Той обеща, че основните направления в сътрудничеството с Букурещ ще бъдат борбата с корупцията и кибербезопасността.

В София шефът на ФБР без умора насърчаваше българските власти и спецслужби. Не бяха думи, не бяха обещания и същите направления за сътрудничество. Българският премиер Бойко Борисов, който отдавна е смятан за „човек на Вашингтон“, увери Коми, че едва ли не след година ще сложи край на корупцията и финансовите престъпления, наистина, макар и с помощта на значителни парични вливания и помощ от страна на САЩ. Американците прекрасно осъзнават, че в региона процъфтява трансграничната организирана престъпност, в която румънската и българската мафия тясно си взаимодействат с албанците от Косово. Групировките отдавна са устроили наркотрафика от Азия в Европа и живеят комфортно. При необходимост те могат не само да финансират която и да е терористична групировка, но и да изкупят половината от спецслужбите на Румъния, България и съседните страни. ЦРУ и ФБР се боят точно от това. На Джеймс Коми са му нужни нови и надежди агенти, а с тях както винаги е трудно. Американците не могат да „внедрят свои хора“ в мафиотските балкански структури вече 20 години, откакто през 1995 година след Дейтънското споразумение твърдо се установиха на Балканите.

Въпреки вътрешната съпротива, САЩ възстановяват оръжейните доставки за Бахрейн

На 2 юли администрацията на американския президент Барак Обама обяви, че ще възобнови оръжейните продажби за Бахрейн, съобщава BBC. Дос...

Видимо, точно заради това е била нужна и подкрепата на Сърбия, където Джеймс Коми беше преди няколко дни. Нужно е да се обърне внимание, че в Белград директорът на ФБР не беше приет от президента Николич и премиера Вучич. В това отношение сръбската държава се отличи от своите колеги от Румъния и България. Преговорите водеше сръбският вътрешен министър Нейбоша Стефанович. Шефовете на ведомствата се договориха за откриването на регионален отдел на ФБР в Белград. Както се казва, процесът започна. Вече съвсем скоро „професори“ от ФБР ще се заемат с обучението на сръбски полицаи и агенти. ЦРУ в Белград отдавна се чувства спокойно, честно изпълнявайки не само указанията от Ленгли (където се намира щаб квартирата на ЦРУ), но и на своите колеги от Държавния департамент на САЩ. Ако в близко бъдеще Вашингтон намери още средства за регионално подразделение в Сърбия, то американците ще създадат „мощна група от разузнавачи в тила на врага“ на Балканите. Представителите на спецслужбите на САЩ действат в Босна и Херцеговина, Косово, Македония и Черна гора. Сега официално те ще работят и в Сърбия. А, ако се вземе предвид и факта, че се дадоха 700 млн. долара за строителството на ново посолство на САЩ в Прищина, където ще бъде задействан „огромен брой“ дипломати, то програмата на визитите на Джеймс Коми в Белград е старателно разработена.

Вашингтон иска постепенно да измести германците от Балканите. Досега канцлерът на Германия Ангела Меркел се съпротивляваше. В скоро време тя ще започне официалната си визита в региона. На 8 юли я очакват в Белград. В продължение на дни канцлерът се опитваше да вразуми лидерите на Косово Хашим Тачи и Иса Мустафа. Те окончателно „излязоха от контрол“ и искат да играят само по своите, т.е. по американските, а не по правилата на ЕС и Берлин. Засега увещанията на Меркел спрямо косоварите не действат особено много. Вашингтон, както може да се предположи, не е огорчен от това. Косово отдавна се счита за основният проект на САЩ на Балканите. Вложени са десетки милиони долари в Хашим Тачи и неговия отбор, а заедно с него американците си делят печалбата от „наркотичната торта“. Ако сменят Тачи и неговата кланова система, никой няма да отиде, в това число и Джеймс Коми. Не е съвсем ясно защо на него са му нужни сръбските служби. Заради газа? За да може балканският маршрут за наркотрафик и бизнесът на Тачи, ЦРУ и ФБР да си действа безпроблемно? Готов ли е Белград да седне да играе сложната „шахматна игра“, която предложиха за пореден път от американските спецслужби? Времето ще покаже.

Автор: Костантин Качалин/www.regnum.ru

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com