Матурите – между здравия разум и позволеното безумие*

29532
Матурите – между здравия разум и позволеното безумие*

Отново изживяваме дежавю. Не, не с политическото управление на страната, а с държавните зрелостни изпити. Те са в разгара си. В разгара е и търговията с верните отговори. Министерството на образованието и науката се държи като институция, която сякаш не се интересува от скандалните разкрития през последните 24 часа. Според официалната информация на просветното ведомство, по време на матурата по български език и литература са анулирани само 34 писмени работи, а заместник-министър Ваня Кастрева обещава наляво-надясно, че ще се вземат адекватни мерки относно схемите за преписване и изтичане на информация.

Късно е! Добре организирана система от специализирани в бранша с търговия на отговори от зрелостните изпити работи безотказно за поредна година. Две национални телевизии – bTV и Нова – успяха да се сдобият с резултатите на теста, часове преди матурата по БЕЛ да приключи.. На капиталистически принцип, срещу 50-100 лева, в зависимост от „търсенето“..

Ваня Кастрева: МОН не продава матурите, МОН дарява знание

100-150 лева и имаш верните отговори на матурите. Това стана ясно след журналистическо разследване на Нова телевизия. Въпреки 4300 кам...

Още от безумието. Дни преди матурите, във Фейсбук се създават профили на (забележете!) българските автори Пейо Яворов, Иван Вазов и Елин Пелин. В този интервал от време "литературните потребители" влизат често пъти в дискусии в различни групи в социалната мрежа, където недвусмислено успокояват зрелостниците кой от тях би се паднал като автор с произведение за 41-та задача на теста. И тъкмо вечерта преди държавната проверка по български език и литература, виртуалният Яворов публикува статус със следното съдържание: "Успех на всички утре. Дано сте ме научили добре :)“.

Впоследствие се оказва, че човекът, стоящ зад профила на Яворов, добре познава схемата, по която изтича информация за коментарната задача на матурата. Без свян и с нескрито лицемерие потребителят заявява, че във всичко това са замесени директно служители на Министерството на образованието и науката, а изтеглянето на изпитния вариант в ранните зори е чиста проба бутафорност.

Българска матура, реализирана "по български".

На фона на всичко това Министерството на образованието и науката продължава с неадекватното  поведение на институция, която не може да прояви твърда ръка при организирането и провеждането на матурите. Налага се икономическа полиция да разследва случващото се. На фона на всичко това големи образователни дилъри правят безумни пари със смайващото участие на преподаватели, а вероятно и на експерти. На фона на всичко това просветното ведомство изпрати официална позиция до българските медии в отговор на обвиненията за изтичане на информация, която завършва с лековатото изказване: "МОН призовава зрелостниците да не се поддават на емоции, да разчитат на знанията си и пожелава успешно представяне на предстоящите изпити".

Над 4300 камери, около 10 хиляди квестори, охранителна полиция, пароли за достъп, 11 милиона възможни комбинации, секретни пликове. Ето това се превърна в тотално безполезно упражнение, а усилията на толкова съвестни хора в образователната система за пореден път бяха дискредитирани.

Отговорите на матурите изтекоха от МОН "на черно", преди изпитите

Измама или не – верните отговори на матурите по български език и по география изтекоха предварително. Разследване на Нова телеви...

В другата крайност са онези учители, за които никой не говори. Онези учители, които зорко следят по време на изпита по-добре и от камерите на МОН. Онези учители, борещи се с образователния държавен цинизъм и серийното затъпяване на випуск след випуск. Онези учители, преподаващи на ръба на "здравия разум и позволеното безумие".

В другата крайност са и онези зрелостници, които ще останат с горчив вкус в устата си след положените усилия, защото някой друг ще има по „другия начин“ същия (или по-добър!) резултат на матурите. Онези зрелостници, които са осъзнали, че да си тарикат, показва липса на лично достойнство. Онези зрелостници, които или ще емигрират, или ще останат тук, за да балансират "между здравия разум и позволеното безумие".

Уважаеми госпожи и господа! Който от Вас иска, нека да търси виновни! Истината обаче е, че българското средно образование (а и висшето не отстъпва!) отдавна пребивава 'в дълбините на канала'. Днес да си неграмотен, е ценност, да си прост - повод за подражание! Да си учител - трудно, да си експерт в МОН - сладост! Да си квестор – често пъти изкушение! Да нарушиш правилата - голяма работа! А да станеш студент - нищо по-лесно!..

И ученици, и учители, и директори, и регионални инспекторати, и мустакати чиновници са наясно как стават нещата с матурите. И щом е така, да не си правят труд с тези камери и бутафорни мерки за сигурност. Нека ДЗИ-та се случват в тоалетните. И без това там явно се подвизава стимулиращ извор на знания!

А как смърди такова образование!

Отговорите от матури 2015

Рано тази сутрин стана ясна темата, по която писаха учениците на матурата по Български език и литература - "Ще бъдеш в бяло" на Пейо Яв...

Такова образование в тази държава, която няма необходимост от твоите знания. Именно тази държава очаква безрезервната ти радост от получената тройка – аргумент за успешно издържана проверка. Именно тази държава разчита на серийното производство на тъпи ученици, защото, когато електоратът е от блеещи овце, козината се търгува на безценица. Именно тази държава те изпраща отвъд пределите си, защото самата тя не знае дали да предпочете "здравия разум" или да се отдаде на покварата чрез "позволеното безумие"!

Обърнете се към камерата, МОН Ви снима! Честито завършване, време е за студентство!

 

* Заглавието на текста е перифраза на темата на матурата по български език и литература от майската сесия през 2012 година. Тогава за коментарната задача на изпита се падна Иван Вазов с темата "Между здравия разум и поетическото безумие" в "Под игото".

Автор: Румен Скрински

Бисери от матурите: 'Пеьо Яворов е титаничен поет'

Матурите никога не минават гладко и след всяка една остават бисери на зрелостниците, на които не знаем да се смеем ли, да плачем ли. Ст...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com