Хайде на кебапчета - Епимено!!!

40972
Хайде на кебапчета - Епимено!!!
Снимка: БГНЕС

Знаете ли приказката за данъчната политика на султана? Нея много я обичат икономисти, които изповядват кейнсиански възгледи – че за да растеш, трябва да харчиш.

Та приказката е следната – в едно „султанство” на владетеля му дотрябвали пари. И тъй като в онези времена пазарите са били само на площада, а не някъде из виртуалната реалност и парите са били в брой, не в някакви мигащи на екран числа, султанът стигнал до най-лесното решение – ще увеличаваме данъците. Увеличил ги и веднага пратил везирът да види как реагират хората. Върнал се велможата и докладвал: „Господарю, всички работят повече и парите текат към хазната”. „Тогава удвои данъците”, рекъл султанът. Речено-сторено – везирът пак на проверка, пак се връща и докладва: „Никой не спи, всички се бъхтят, за да платят”. „Удвоявай”, нарежда султанът. Този път обаче, след обиколката, везирът носи чудни новини: „Господарю, никой не работи, всички са по кафенетата и се веселят”. „Веднага сваляй данъците”, скочил разтревожен султанът, защото знаел – на поданиците му вече не им пука от немотията и искат поне да поживеят колкото могат – като хора.

16 млрд. лева - дългът, който е и не е дълг

Страстната политико-финансова седмица 16-20 февруари е към своя край. Предстои обаче още една такава – 23 – 27 февруари. Ей...

Ред дойде и за България да се весели. И защо да не се повеселим – 25 години живеем в криза. Никаква реформа няма, нищо не работи, всичко е на самотек. Ден след ден все някоя организация вие до небесата колко е лошо положението и става все по-лошо. Ето, вчера БСК „радва” с поредната такава новина – от 2009 година си седим в застой, никой не взема дългосрочни заеми, защото всеки го е страх, че не може да ги върне.

Стига страх от кебапчетата, каза и проф. Михаил Константинов. Той е математик, не икономист, но все е професор и все с цифри се занимава. И аз му вярвам, защото гледам цифрите отдавна – да живееш на заем е на мода. Обобщени данни на Евростат, МВФ и на ЦРУ за 2012 година относно задлъжнялостта в световен мащаб показват категорично – обетована земя се става с големи дългове. Например Япония има над 237% публичен дълг спрямо БВП. САЩ е с над 106% (тук колко трилиона долара са, сигурно доста хора няма да могат да преброят толкова нули), Австрия е със 73%, Белгия – 99%, Кипър – 86%, Франция – 90%, Германия – 81%, Исландия – 99%, Ирландия – 117%, Италия – 126%, Холандия – 71%, Испания – 84% и т.н. Дори Бруней, където тоалетните са от чисто злато, има повече задължения, отколкото може да покрие наведнъж, макар и малко повече – 2%.

За хората, на които не им е ясно, съотношението държавен дълг – БВП показва колко от това, което произвеждаш, може да изплати онова, което харчиш. Е, когато съотношението си расте към безграничен плюс, значи харчиш здраво и скоро ще дължиш повече, отколкото имаш в момента - когато си над 100%. И ако дължимото бъде поискано, фалираш.

Тънкият момент обаче винаги е в „искането да върнеш” – никой не би посмял да иска всичко накуп, когато знае, че ще убие длъжника. Защото тогава няма да види абсолютно нищо.

Издънките на 100-те дни!

Какви ли не глупости се изписаха за стоте дни на правителството, при това масово - сякаш от това ни зависи животът! Сякаш, ако Борисов ...

Така че да не се правим на големи финансови светци и по възможност нека вземем здраво заеми. Щом изброените по-горе могат, можем и ние. И кой знае – като вземем повече, може да наситим лакомията на лапачите, които наричаме законодателна, изпълнителна и съдебна власт, та току виж останало нещо и за обикновените хора. Ще пийнем, ще хапнем, ще се повеселим – и тея три неща, и пак, и пак, и пак. ЕПИМЕНО!!! Така и така всички дължат – ще се фалира на общо основание. Въпросът е кой ще е жив, когато дойде това време – дупе да му е яко. А дотогава ще е кощунство ние да сме най-големите балами и да гледаме да сме в Маастрихтски граници (най-много 60% публичен дълг от БВП), докато другите масово са отгоре. Защото като рухне системата и да си бил отличник, все тая.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com