Душманите на България!

51096
Душманите на България!
Снимка: БГНЕС

Понеже този път кампанията е доста по-различна, нека набързо, дни преди изборите, да припомним някои важни моменти от 25-годишния български преход. Кой собствено ни набута в дупката и кои бутаха най-силно! Нека по-старите, които са свидетели и участници, си опреснят паметта, а по-младите, които не са били родени или не са участвали, да си я попълнят. За да няма после "ох" и "ах":

- В началото бяха Луканов и двете му правителства. С отказа да обслужва външния дълг, Луканов фактически ни завеща "славата" и последиците от първия и единствен досега, включително и в Европа, държавен фалит. Луканов разпредели и раздаде прословутите куфарчета с първия милион на новите капиталисти; на Луканов дължим първите борчески групировки; лично негова заслега са ВИС, СИК, Мултигруп... Луканов подготви и кръсти специалния български "червен" капитализъм, който продължава, а очевидно и ще продължи да дърпа конците на държавата поне още сто години.

- Филип Димитров се подвизава на управленския небосклон само осем месеца, за да постави на разискване темата може ли и бива ли изтънчен и чувствителен човек като него да държи юздите на държавата. Отговори недвусмислено - не може! И не бива! Но белите бяха направени. Макар честен човек в основата си, и Филип Димотров, подобно на Луканов, остави доста кални следи в историята на прехода. Като най-открояващи се остават т. нар. ликвидационни съвети на СДС, които, казват, дошли с добри намерения, но келфайда от това, щом взривиха завинаги може би най-доброто земеделие и въобще селско стопанство в Европа, макар и социалистическо!

С управлението на Филип Димитров и парламентарното мнозинство на СДС се свързва още поголовната реституция, която сама по себе си бе един справедлив и задължителен акт, но "дейците" й направиха толкова умишлени и неумишлени поразии и злоупотреби, че тя е, която окончателно раздели населението на две - "сини" и "червени".

По-паметливите помнят правителството на Филип Димитров и с любопитния факт, че почти всички негови министри бяха юристи, най-вече адвокати от Втори адвокатски колектив, от който произхождаше професионално и самият той!

Само Петър Стоянов дойде да дискутира с Плевнелиев какво свършихме през Прехода

На днешната среща на президентите на България от началото на Прехода, организирана от настоящия държавен глава Росен Плевнелиев и на ко...

- За Беров казваха, че бил дори по-честен от Филип Димитров. Може и да е така, но сам по себе си този факт не е достатъчен, за да бъде сложен - буквално "сложен"! - този послушен професор-икономист за премиер, междувпрочем с мандата на ДПС. По времето на добрия Беров в България цъфтяха (и вързаха) заложените от Луканов всякакви най-разнообразни мутрообразувания. Като почнеш от рекетьорските застрахователни дружества и стигнеш до могъщото и досега срастване на държавата с подземния свят; до подкупените министри и чиновниците-рушветчии на всички нива. По Беровото време мафията стана собственик на държавата, министри и чиновници реално бяха на работа в групировките, те ги назначаваха и уволняваха.

"Мултигруп" бе флагманът, неговите босове колеха и бесеха. Докато накрая, както обикновено става в банановите републики, и те си намериха майстора. През тези четири години в средата на 90-те в България бяха извършени повече политико-икономически убийства, отколкото през 20-те и 30-те години на века, взети заедно!

- Виденовото време бе също уникално. С този недорасъл младеж начело, България фалира за втори път само за 5-6 години. Също световен феномен! Пирамиди и кредитни милионери сринаха банково-финансовата система, след съзнателно фалираните банки и дирижираната хиперинфлация безскруполно беше ограбен и осъден на мизерия цял един народ, което пък логично предизвика народна революция, завършила с подпалване на Народното събрание, позорно бягство на цялото депутатство и предсрочни парламентарни избори.

На Виденов и БСП под неговото ръководство България дължи и днешните си енергийни проблеми. От това време са първите милиардни харчове (и кражби!) около грандоманската централа в Белене. Заложени още от времето на развития социализъм, около злополучната Втора атомна се разгърнаха и игрите на енергийните лобита и апетити. Първо съветски, а после руски, което е все едно! Оттогава, та досега, и все по-лакоми и все по-ненаситни!

- Костов извърши неизбежната приватизация, неизбежна - да, но не задължително крадлива. От общо продадени активи за 33 милиарда, казват, че Костов и костовистите внесли в хазната само 3. Къде са парите, днес никой не знай, както се пееше в онази песничка, но им се размина! Защото масово се облажиха. Пак за наша сметка.

Реформаторският блок: 24 г. след началото на прехода пак сме на улицата

24 години след началото на българския преход, посрещаме 10 ноември отново на улицата. Вече 150 дни будните граждани на България, провок...

Иначе Костов стегна държавата и наистина, ако имаше втори мандат, който населението не му даде заради лакомията, може би днес нямаше да подсмърчаме по площадите!

- Царят завари стегната държава, но бързо-бързо я разхлаби, даже за по-малко от 800 дни! Симеон доведе така наречените юпита от Европа и САЩ, а всъщност приятелите на сина му Кирил, които гладни, жадни и невидели, в съюз с местните хиени, които само това чакаха, опоскаха всичко що можеше да се глътне! Застроиха морето, изнамериха и започнаха далаверата със заменките, които разцъфтяха при последвалата ги тройна коалиция, възобновиха гьола с милионите, наречен Белене, както и ред други далавери в енергетиката - като например възобновяемите източници, те именно подписаха първите заробващи договори за ветрогенераторите и слънчевите батерии, Милен Велчев и кликата му гушна комисионата от замяната на външния дълг, и т.н., и т. н.!

Пак с царистите се свързват и първите далавери с търговете и конкурсите проформа! А да не забравим кое самият цар наистина успя да свърши за 800 дни - да си върне имотите, които кой знае защо наричат "царски"!

- Тройната коалиция сякаш имаше за цел да докаже на "предните", че и тя може да граби, и то не по-зле. Толкова е писано и говорено за това, че нека само споменем, примерно, повсеместните кражби на евросредства, спрените по тази причина еврофондове, разцвета на заменките, както и всичко тръгнало от царя и юпитата. На 8-5-3 е заслугата за опорочените търгове, прословутите, станали нарицателни "Батко и братко"! Тройната коалиция е и майката и бащата на нашумялото напоследът задкулисие, каквото и да означава това! Нейните, на Тройната коалиция, енергийни лами доведоха в България и подписаха договорите с трите електроразпределителни дружества, заради които, както е тръгнало, може да падне и следващото правителство! По нейно време са обръчите на Доган, както и разпределянето на порциите! Ненаяли се!

- Борисов и Дянков опитаха нещо да променят, но не може със сигурност да се каже - дали повече градиха, или повече събориха! Малко е пресилено като твърдение, но истина е, че с ината си за пенсиите подложиха възрастните хора на нещо като геноцид; дали Цветанов е подслушвал, така и не се разбра, но тройните коалиционери продължават да залагат на това обвинение, сякаш е окончателно доказано! Но че Борисов строи, не могат да му отрекат дори Станишев и Доган!

"Таймс": Нещо в България и Румъния се обърка, преходът не върви

Откакто България и Румъния се присъединиха към Европейския съюз (ЕС) през 2007, двете страни бяха подложени на строг контрол не само ...

- Орешарски бе карикатура, и ако не беше вредна, даже опасна за България, тя сигурно щеше да предизвиква само смях. Уби държавата само за 1 година - такива качества никой не му бе приписвал, но той се справи блестящо и то така, че дълго ще гълтаме гадостите на кукловодите му. А за капак, освен огромен дефицит и криминално подписани договори с Русия и Газпром, ни е оставил - оказа се! - и, не дай си Боже, банкова криза. Къде дремаха той и финансовият му Грухчо, нали бяха големи финансисти?! Или може би са го искали, знае ли човек!

Орешарски раздава пари по партийна принадлежност, назначи само турци и социалисти по министерства и области, прави, струва колкото се може повече, за да закопае държавата! И я закопа, така, че сега и Сталин да ни дойде, ще вдигне безпомощно ръце!

И все пак Орешарски ще се запомни най-вече с едногодишните протести, от една страна, и едногодишния инат да не си подаде оставката, от друга! Пак световен феномен! В момента е в нелегалност, но много скоро ще бъде потърсен от едни хора в тъмни костюми. И дано го намерят, защото още една червена бюлетина - много ще ни дойде като държава!

Това в общи линии беше най-тънкото от така наречения български преход. Както каза английската кралица по повод шотландския референдум за независимост - нека всеки добре си помислим, преди да гласува в неделя! Късмет!

Автор: Валентин Стоев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com