Депутатите честно ни показаха, че не искат да променят статуквото

8134
Депутатите честно ни показаха, че не искат да променят статуквото
Снимка: БГНЕС

Днес с тайно гласуване народните представители ще решат кой да бъде следващия омбудсман - депутатът от БСП Мая Манолова или досегашният обществен защитник Константин Пенчев. Преди дни народните представители гласуваха за въпросите, които ще бъдат зададени на националния референдум през октомври. От трите предложени от президента въпроси - задължително гласуване, мажоритарен вот за част от депутатите и електронно гласуване, остана само въпросът за електронното гласуване. Десислава Атанасова от ГЕРБ заяви, че някои от колегите й са имали проблем с пултовете при даването на гласа си. Що се отнася до съдебната реформа, в проекта не беше записано отпадане на тайното гласуване във Висшия съдебен съвет (ВСС). 

Тайното гласуване за омбудсман било чудесно, защото така депутатите щели да могат да гласуват по съвест, а не по партийна принадлежност. Е, аз пък съм сигурна, че съвестта не е едно от положителните качества на нашите депутати и въобще не мисля, че трябва да се й осланяме. 

9 депутати броят бюлетините за омбудсман

Девет депутати ще броят бюлетините от тайното гласуване за омбудсман в четвъртък. Във вторник по време на извънредното заседание на пар...

Таен или явен вотът в парламента за референдума показа, че депутатите не смятат за важно да дадат право на глас на хората. Останалият един въпрос е нищожен - дори и да сме "За" електронно гласуване, това не значи, че от другата година, ще го имаме. Трябва да е на лице техническа обезпеченост, която не ми се вярва, че скоро време ще имаме. Аз съм "за" електронното гласуване, но трябваше да ни позволят да гласуваме и за другите неща. Ей така, просто, за да се почувстваме гражданини.

А дали, ако беше тайното гласуването на депутатите, щеше да ни бъде позволено и ние да дадем своя таен, непоименен вот на референдума по всичките три въпроса? Ами, не знам. На тяхната съвест не вярвам, а определено на голямата част от депутатите не им изнася да има задължително гласуване. Защото, ако хората гласуват "за" задължителния вот, то той трябва да се случи. Тук техническата обезпеченост не е фактор. 

Депутатите обаче продължиха със половинчатите неща. Ще правим наполовина съдебна реформа, защото било добро начало, а е "невероятен успех", че почваме отнякъде. Ще правим на една трета референдум, защото все пак е хубаво да се допитаме до народа по нещо, пък бил въпросъ и най-незначителния. 

Що се отнася до обяснението на Атанасова, че хората от ГЕРБ имали проблем с пултовете - ох, стига вече. И недействителни бюлетини и подписи решават накрая вота... 

Депутат на ДПС чака SMS с инструкции за гласуване

Снимка улови скандален SMS на депутат, който чака инструкции за гласуване. Така се потвърждават съмненията в публичното пространство, ...

А дали нашите мили депутати просто не показаха, че са честни? Честни в желанието си да покажат, че те не искат и няма да променят статуквото. Честни пред нечистата си съвест, когато гласуваха за референдума. Убедени в доводите, с които си измиват ръцете и съвестта си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com