Банкови шегички

33673
Банкови шегички
Снимка: БГНЕС

Смях в залата – най-чаканият официален документ в България т.е. одитният доклад за КТБ вече видя бял свят. Цифрите са факт, а въпросите скачат ли скачат – като бълха на кучешки задник.

Краските на пародията са следните – 64 „лица”, любимата ми дума просто, взели над 3 млрд. лева кредити от КТБ, без да имат дейност, без персонал, без каквато и да е гаранция, че ще връщат. И това при положение, че всички сме много наясно как банките в България отпускат малки или средни по размер загуби – с куп проверки, с гаранции, с обезпечаване. За милиарди обаче по един подпис е достатъчен - не е задължително да е автентичен.

Кой кой е и колко

Моделът „КОЙ” ни е препъникамък, заговориха в един глас многото реформатори, предимно от ДСБ, след вчерашната шестчасова ср...

Друга изключително забавна краска е тъпата упоритост на БНБ относно вариантите за бъдещето на КТБ. Ако не сменим закона, трябва да закриваме банката, внушават Искров и компания от четири месеца. Внушиха го и вчера. Чий ще е законът – на Делян Пеевски и Йордан Цонев, по-известен като Данчо Ментата. С техния закон ще оздравяваме банката на Цветан Василев, ще спасяваме икономиката, ще разцъфне България – е не е ли уникално, гъделичкащо, истерично смешно? А кой остави Искров за сегашния му мандат? Името почва с "Б" и завършва на " 'ат Бойко". Изключителното нахалство на Искров най-добре се видя вчера вечерта - когато каза, че БНБ нищо не може да направи за достъп до гарантираните влогове в КТБ, но дума не обели за европейските директиви и по-точно Директива 2014/49/EC.

Единствената положителна краска от цялата история е, че на някои „цокащи” милиардно кранчето им секна. Да, реална опасност за икономиката ни има, но когато икономиката е основана на базата на балони, то тя рано или късно гърми. Такива гърмежи имат оздравяващ ефект, но само ако има кой да се поучи от тях. Предвид кои са силните на деня – все тия, при които КТБ нарасна с милиарди, поука не очаквам да бъде взета.

За финал – в КТБ има ликвидна наличност от 331 млн. лева, във Фонда за гарантиране на влоговете има 2,1 млрд. лева. Остават, грубо казано, по-малко от милиард лева, за да бъдат изплатени гарантираните депозити. Това трябва да е основната цел – плащането на гарантираните от закона влогове. Другите хитреци, с преференциални лихви, с връзки, защото са „наши хора”, да хващат пътя и да духат супата. Всеки с над 196 хил. лева трябва да е бил наясно какъв е законът -предполага се, че по-заможните хора имат и нещо повечко в главата. Щом не е така, техен пропуск. Не си невинен, само защото не познаваш закона – основен принцип, особено в наказателното правораздаване. Така че сега идва ред на изпълнението на любима народна мъдрост - миг невнимание, цял живот страдание. Защото и богатите също плачат.

п.п. А представяте ли си какъв смях ще падне, ако БНБ вземе да направи такъв одит - "професионален, издържан в най-добрите примери на професията", на всички други банки у нас? Аз знам отговора - истеричен смях ще пада. Той вече започна. Въпреки чл. 152 и чл. 152а от Закона за кредитните институции.

ДеПреСия

Два дни преговори, два дни мъка – няма разбирателство. А колкото и да е клиширано, то е нужно на България. Още по-нужно и на първ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com