Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

1175
Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева
Снимка: iStock

Цените в лева и в евро ще се поставят в непосредствена близост, ясно и четливо изписани, недвусмислено и лесно разбираемо. Те трябва да са с еднакъв размер на шрифта и по начин, който не въвежда в заблуждение потребителите. Това обясни основателят на онлайн платформата „Ние, потребителите“ Габриела Руменова във връзка с предвидените мерки за защита на потребителите в публикувания законопроект за въвеждане на еврото у нас.

Солени глоби за недобросъвестните търговци

Експертът коментира, че вменяването на това задължение на търговците, както и изрично посочените правила за превалутирането и закръгляването ще дадат възможност на хората да проследят дали правилно се изчислява цената за плащане в евро, да защитят правата си и да сезират отговорните институции при нарушения. Предвидените в Закона за еврото санкции достигат до 5000 лв., като за нелоялни практики по Закона за защита на потребителите са до 70 000 лв.

ОЩЕ: Левовете в евро: Какви ще са заплатите, пенсиите и цените в магазините

За какво да внимават потребителите?

Руменова обясни, че разпоредбите на Закона за еврото целят да предпазят потребителите в този преходен период, но хората трябва да са бдителни, тъй като не е изключено недобросъвестни търговци да опитат да използват ситуацията, за да прилагат нелоялни практики. Например, при обозначаването на цените в кампании за намаления. Потребителското законодателство в тези случаи към момента задължава търговците да посочват старата и новата цена в лева, а в периода на двойното обозначаване на цените търговците ще са задължени да обозначават само крайните цени в лева и в евро. Така потребителите могат да се затруднят да проследят коректността и размера на намалението. Подобен риск има и при промяната, която ще засегне случаите, в които сега търговците са длъжни да посочват цената в лева за единица мярка и продажната цена за количеството в потребителската опаковка или разфасовка. Търговците вече ще са длъжни да посочват цената в евро само на крайната цена.

ОЩЕ: Eвро и лева в магазина: Превенция и контрол, за да се предпазят потребителите

От датата на въвеждане на еврото всички левови сметки в банките ще се превалутират в евро в съответствие с правилата за превалутиране и за заклъгляване, без такси и комисионни за потребителите и при запазване на условията по съответните договори, валидни преди превалутирането. Хората ще могат да обменят в БНБ левове в евро без никакви ограничения, докато при кредитните институции ще има специфични правила. При теглене на пари в брой пък, ще се разпространяват само евробанкноти.

В периода на двойното обръщение дори при плащане в брой в левове, търговецът ще връща рестото в евро, освен при определени изключения. Няма да се приемат повече от 50 броя монети в левове, включително стотинки, при една трансакция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com