Знаете ли с какво се хранят охлювите?

2751
Знаете ли с какво се хранят охлювите?
Снимка: iStock

Охлювите напоследък се превърнаха в доста популярни домашни любимци. Те са интересни за отглеждане и непретенциозни към изхранването си. Сред тях може да откриете видове с невероятно красиви черупки и дори необичаен цвят на „кожата“. Повече от дузина видове са подходящи за отглеждане в домашни условия.

Условно всички коремоноги или, както още ги наричат – гастроподи, може да бъдат разделени на 2 категории: сухоземни и водни.

Наръсете това в градината и няма да видите охлюв цяло лято

Какво ядат речните охлюви?

Речните индивиди предпочитат доста мръсни и застояли водоеми – затова и ги смятат за природни „чистачи“, понеже ядат предимно водорасли и филтрират водата. Често такива охлюви се използват за създаване на самопочистващо се домашно езеро. В природата речните охлюви ядат предимно следните храни.

Водорасли, които растат върху всякакви предмети, престояли във вода дълго време.

Малки насекоми. Това може да е муха, паднала във водата, или дори водно конче. Но насекомото вече трябва да е мъртво, речните охлюви не ядат живи същества.

Рибен хайвер. В морето някои видове мекотели нападат малки риби, но речните видове са по-миролюбиви - „нападат“ само хайвер.

Гниещи във водата листа и растения в крайбрежната зона – това са други „деликатеси“ за речните охлюви.

Какво ядат сухоземните охлюви в природата?

Три са основните компоненти в менюто, от които зависи здравето на охлюва: фибри, растителни белтъчини, минерални добавки.

Първата храна на охлюва е черупката на яйцето, от което се е излюпил. Това е чудесно начало, тъй като калцият от черупката се използва за създаване на собствена черупка. Младият охлюв често се храни с дървесна кора, но от нея предпочита гнили или изсъхнали участъци.

Основната храна на „земните“ охлюви са плодове, зеленчуци и листни култури. Те с удоволствие ядат всякакви билки.

Хитри съвети против охлюви

Домашните охлюви, подобно на бозайниците, си имат своите хранителни предпочитания. Някои собственици са забелязвали неведнъж как охлювът отказва, например, зеле в полза на краставица или банан. Вкусовите навици могат да се променят с възрастта. Младите охлюви обичат живата растителност, а възрастните - гниещи корени.

Най-популярните храни, източници на фибри за охлювите, са краставиците, марулята, тиквичките и бананите.

Източници на растителни белтъчини: ядки, мляко, сметана, грис, сурови гъби, овесена каша, храна за домашни любимци.

Като източник на калций служат черупки от сепия, креда, яйчени черупки, раковини. Минералите в смлян вид се изсипват на малки количества върху основната храна.

Охлювите са тревопасни, но не отказват месо. Някои индивиди, които се хранят твърде често с мърша или малки насекоми, стават агресивни. Но повечето видове са миловидни и приветливи същества, които предпочитат гнили листа и растения.

Има случаи, когато диви охлюви от вида ахатини – с конусовидна черупка, нападат свои роднини. Големите ахатини се привличат от цитрусови и бананови дървета. Но те практически не докосват кората, защото предпочитат ароматните плодове. Понеже ахатините живеят на колонии, в африканските страни се считат за паразити, които съсипват реколтата.

В допълнение към растителната храна, охлювите изискват протеини и калций, особено младите индивиди. Подходящи за попълване на тези съставки са тебешир и креда, смлени на прах, както и черупки от яйца. Ако това, с което охлювът се храни, не е достатъчно, за да създаде и поддържа здрава черупка, той просто ще издъхне.

Режим на хранене

Специалистите смятат, че младият охлюв трябва да се храни ежедневно. А току-що излюпените охлювчета дори се хранят по няколко пъти на ден, за да не изостават в развитието си. Възрастните охлюви могат да издържат без храна два до три дни.

В домашни условия самият охлюв ще ви „уведоми“, когато е заситен. Ето само няколко признака, когато трябва да спрете да храните този си домашен любимец:

- той отказва ядене;

- храни се бавно и неохотно;

- в чинийката му остава голямо количество храна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Пожелания за Цветница 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com