Защо имаме вдлъбнатина между носа и горната устна?

51751
Защо имаме вдлъбнатина между носа и горната устна?
Снимка: iStock

Всяка част от тялото ни има своето значение и функции. Веждите далеч не са украса на лицето ни например, а имат за цел да предпазват очите от стичащи се пот и прах, макар да ги приемаме дамите като начин да изразим себе си чрез формата им и да се разкрасим чрез оформянето. Единствено ролята на апендикса е неясна и за нея спорят и до днес  учените. Единствено ли? А какво е предназначението на тази вдлъбнатина между носа и горната устна, която всички имаме, макар да е различно изразена при различните индивиди?

Вдлъбнатина между носа и горната устна – какво представлява и защо я имаме?

Оказва се, че въпросната вдлъбнатина между носа и горната устна не е случайна, играе важна роля по време на вътреутробното развитие и далеч не е просто трапчинка. Тя е свързана с начина на оформяне на лицето на плода в корема на мама и е мястото, където се „слива“ лицето на бъдещото бебче след оформянето и създаването му.

Далак - каква функция има в човешкото тяло

Никога не сте и предполагали за тази ключова роля на малката симпатична „дупчица“ над устните ви, нали? Нарича се филтрум и формирането ѝ е важна част от формирането на плода  и по-специално на лицето на бебчето, случващо се през 2-3 месец на бременността. Ако не се формира, е лош знак – сочи, че поради различни причини плодът не се развива, както е редно, и че лицето не се оформя, както е необходимо. Така че въпросната вдлъбнатина между носа и горната устна сочи нормалното развитие на плода.

Защо имаме различна дължина на тази вдлъбнатина между носа и горната устна?

Оказва се и че разликите между отделните индивиди в дължината на тази вдлъбнатина между носа и горната устна не са случайни, предават се по наследство и сочат определени състояния и заболявания. Прекомерно късата вдлъбнатина между носа и горната устна тоест малкото разстояние между устата и носа може да е свързано с:

  • Синдром на делеция на хромозома 18,
  • Синдром на Коен,
  • Синдром на DiGeorge,
  • Орално-лицево-дигитален синдром.

Така дължината на тази вдлъбнатина далеч не е просто индивидуален белег и разлика, както например разликата в дължината на носа между отделните индивиди, а е важна за диагностициране на определени състояния на плода и новороденото. Наличието на вдлъбнатина между носа и горната устна е само симптом на дадено състояние и сама по себе си късата вдлъбнатина не изисква предприемане на мерки спрямо нея.

Тя обаче следва да насочи родителите към посещение при специалист с цел тестове на бебчето и откриване на заболяването или състоянието, от което страда. Сред необходимите изследвания, които специалистите ще извършат, са:

  • хромозомни изследвания,
  • ензимни тестове,
  • метаболитни изследвания и на бебето, и на майката,
  • рентгенови изследвания.

Важна е и семейната история – наличието на друг член на семейството с къса вдлъбнатина между устата и носа.

Ако обаче забележите малка дължина на въпросната вдлъбнатина между устата и носа при зрял човек и особено при дамите, не бързайте да считате, че страдат от някакво състояние – възможно е просто увеличаването на обема на устните с цел разкрасяване да е довело до оптическо намаляване на дължината на разстоянието между тях и носа. 

Лимфа - каква е нейната функция в организма ни

Вдлъбнатината между устата и носа в холистичната медицина

Освен традиционната медицина, която отговаря на въпросите защо и кога се е формирала въпросната вдлъбнатина, какво е значението ѝ и кога младите родители да потърсят лекар във връзка с тази вдлъбнатина при новородените, има и друго митично и немедицинско тълкувание на вдлъбнатината – тя е мястото между небето и земята, като над нея носът получава космическото от дишането, а под нея устата получава ци на Земята като храна.

Тази област се счита за еквивалент на линията на дланта на ръката, показваща времето на живот. Всичко това обаче е интересно за малка група от хора, докато мнозинството се вълнуват от медицинските въпроси, свързани с въпросната вдлъбнатина между устата и носа.

Статията има само информационен характер и не замества лекарска консултация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Пожелания за Цветница 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com