С какво се храни лисицата?

6510
С какво се храни лисицата?
Снимка: iStock

Въпреки че лисицата е хищник, нейното меню е твърде богато, като е разнообразено и с растителни съставки. Разбира се, в основата му, така или иначе, е месото. Лисицата използва за храна над 300 различни видове дребни бозайници, предимно гризачи, както и птици. Конкретните „порции“ зависят от годишния сезон и местообитанието.

Какво яде лисицата зимно време?

Най-атрактивният вид храна в този сезон са определено гризачите – най-често полски мишки, полевки. Когато лисицата ловува мишки, нейното поведение напомня това на котката. Тя също използва ефекта на изненадата, като проследява жертвата си и я напада, обикновено без да й даде шанс за оцеляване. Този процес носи названието „мишкуване“.

През зимата лисицата също проверява обстойно горски насаждения и речни брегове, обикновено в търсене на птици, като се случва да яде и мърша. Хваща най-често малки, но понякога и големи птици, например, лебеди. Не подминава яйца и пиленца. Сред горските пояси обича да се храни със зайци; открие ли заешка дупка, унищожава цялото семейство зайци. В случай, че срещне сърна, също напада. А в близост до жилищни сгради, една лисица, естествено, не може да издържи на изкушението да провери какво има в курника – каква лисица ще е иначе? Така, че менюто й е доста богато даже и в зимния сезон.

Кои са животните, които не спят зимен сън – знаете ли?

Какво яде лисицата в топлите сезони?

Пролетта и лятото тя се храни доста плътно, тъй като тогава отглежда бебета. Лисичетата се раждат в края на март и в продължение на месец и половина бозаят майчино мляко. Раждат се обикновено 5-6 бебета, които към края на април започват вече да изпълзяват от дупката и играят. В този момент мама и татко вече носят жива храна на „дечурлигата“; в интерес на истината повече полужива, колкото да развиват ловни умения.

В допълнение към основното си меню, лисицата не се гнуси също от овощни и горски плодове.

Хранене на лисици в домашни условия

Днес все по-често е възможно да видите необичайни животни да живеят заедно с хора в домашни условия. Разбира се, препоръчително е да завъждате такива домашни любимци още от най-ранна възраст.

Дива лисица също може да се отглежда у дома, но трябва да й се осигурят необходимите условия за нормален живот. Главно в това отношение е менюто й на хищник – какво да се прави, тя не е виновна, че такава е създадена от природата.

Ловки не само в кокошарника: За първи път заснеха как лисицата улови 10 шарана (ВИДЕО)

Лисицата е необходимо да се държи в заграждение, волиера. В апартамент е по-неудобно, отколкото във вила или селска къща – ще ви е нужна голяма клетка, където може да играе. За тоалетна служи кутия с пясък, която обаче лисицата лесно свиква да ползва. Необходимо е да пускате редовно лисицата от клетката, поне когато в жилището има стопанин.

Най-добре е да бъде хранена с висококачествена кучешка храна, а за разнообразие да я глезите от време на време с овощни и горски плодове. Но не забравяйте, че все пак лисицата е хищник - затова може да я храните с пилешки вътрешности и хрущяли. В никакъв случай не се дават на лисици сурова риба и рибени кости. Малки лисичета се хранят обикновено с мляко или млечни продукти.

Ала когато имате такова животно у дома си, трябва да внимавате за поведението му – то може да бъде напълно непредвидимо, а понякога даже опасно и за самия собственик. Както го е казал още Джек Лондон: „Дивото зове!“

И така, хранителното меню на лисицата е доста разнообразно – с това би трябвало да се съобразяваме, ако ни влече да имаме такъв домашен любимец / любимка. То ще зависи от осигурените условия на живот, както и от годишния сезон.

 

---

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com