Кога е полезно жабуренето с кислородна вода?

11534
Кога е полезно жабуренето с кислородна вода?
Снимка: iStock

Кислородната вода за зъби и венци се използва широко в стоматологията поради своите антисептични, дезинфекционни, хемостатични и избелващи свойства. Ако съставът на фармакологичните препарати включва високо концентриран перхидрол, тогава 3% разтвор се използва у дома за изплакване на устата по време на възпалителни процеси и след медицински процедури. Активните вещества на пероксида влизат в окислителни реакции с патогенните бактерии и твърдата органична плака по зъбите, като неутрализират вредното им въздействие върху емайла и венците.

Преди да използвате кислородна вода, разредете я с вода.

При спазване на предпазливостта, правилата за дозиране и противопоказанията, хигиенната процедура води до следните резултати:

·         намалява болката и възпалителните симптоми;

·         лекува и изсушава малки рани;

·         дезинфекцира увредените зони;

·         омекотява и улеснява отстраняването на плака, засъхнали кръвни съсиреци и гной;

·         връща белотата на зъбите;

·         освежава дъха.

Ползите от кислородната вода се поставят под съмнение от много лекари поради краткосрочната ефективност и отрицателните ефекти върху зъбния емайл, ако с нея се злоупотребява. В същото време, с правилния подход, изплакването на устата с кислородна вода ще осигури ефективна помощ при зъбобол, възпалено гърло, пародонтоза, стоматит и други заболявания.

Как да използвате кислородна вода като средство за изплакване на устата?

Кислородната вода е само за външна употреба. Не поглъщайте и не дръжте разтвора в устата си повече от 5 минути. Преди изплакване измийте зъбите си с паста за зъби, съдържаща флуор и внимавайте да отстраните всички останали остатъци, за да не провокирате развитието на неблагоприятни химични реакции.

Полезни трикове за почистване с кислородна вода у дома

При възпаление на венците

Евтин антисептик, кислородна вода, достъпен за всички, успешно се използва за лечение при възпаление на венците, причинено от наличието на патогенна микрофлора. Най-често такива проблеми са резултат от недостатъчна хигиена на устната кухина и наличието на кариес. За решаване на повечето зъбни проблеми най-добрият вариант е да използвате разтвор, рецептата е дадена по-долу.

Съставки:

·         Кислородна вода (Водороден прекис) - 1 супена лъжица.

·         Вода - 100 мл.

Начин на приготвяне: Разредете кислородната вода в топла преварена вода.

Начин на употреба: Поставете течността в устата си и задръжте за няколко минути, изплюйте, продължете процедурата до пълното изпразване на чашата, след което изплакнете обилно устата.

Резултат: Изплакването на възпалени венци с кислородна вода има пагубен ефект върху бактериите, гъбичките и вирусите, като предотвратява тяхното по-нататъшно размножаване, натрупване и гнилостно разлагане.

След екстракция на зъб

Зъболекарите съветват да започнете да изплаквате устата си с кислородна вода само няколко дни след изваждането на зъба. Този подход е необходим, за да може в дупката да се образува кръвен съсирек, затваряйки входа на отворената рана.

Дезинфекционните и антибактериалните свойства на разтвора са необходими за защита на раната от бактериални атаки. Устните бани успешно се справят с тази задача, по време на които е достатъчно просто да държите разтвора в устата за 1-2 минути.

Сложете кислородна вода на растенията и вижте какво ще се случи

След отстраняване на зъбен камък

Травматизирането на венците и лигавиците е често срещано явление, което съпътства отстраняването на зъбен камък. Изплакването на устата с кислородна вода след почистване на отлаганията помага за предпазване на рани от инфекции, намаляване на микробната активност и предотвратяване на капилярно кървене на венците. Провеждайте процедурата два пъти дневно в продължение на една седмица.

При стоматит

Антисептичните свойства на кислородната вода са търсени и при стоматит. Изплакването на устата може да бъде придружено от парещи язви, образувани в резултат на контакт с епитела на инфекциозен агент. Редувайте изплакване с изтриване на плаката. Намокрете памучен тампон с пероксид и обработете мястото, където се намират бели и жълти точки.

Дозировката и честотата на употреба на разтвора остават непроменени. Желанието ви бързо да се отървете от неприятното дразнене, подсилено от чести процедури, може да влоши ситуацията с химически изгаряния и унищожаването на здравата, полезна микрофлора. Ако след пет дни няма положителен ефект, спрете лечението и се консултирайте с лекар.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com