Страхотна победа за Хамилтън в Сингапур, Росберг отпадна

75092
Страхотна победа за Хамилтън в Сингапур, Росберг отпадна

Това ли е повратният момент за Хамилтън и шампионата тази година? Ще си отговориме много скоро, но със сигурност от GP на Сингапур Люис Хамилтън отново вижда световната титла в обсега си. Британецът направи чудесно състезание, стартирайки първи и взимайки 25-те точки на финала, докато нощното състезание в Сингапур се оказа истинска прокоба за Розберг. Досегашният лидер в класирането отпадна след драматичен проблем, с което изгуби лидерството, а Хамилтън оглави класирането с 3 точки аванс. При това победата на Люис дойде след чудесно и спринтово пилотиране на пилота на Mercedes, който трябваше да натрупа 27 секунди аванс, за да влезе за последната смяна на гуми и след това отново да поведе и да победи.

Но драмата започна още от бокса, след като се разбра, че е бил сменен воланът на Нико заради проблеми с електронните системи. На стартовата решетка течеше усилена работа на механиците да се справят с електрическите проблеми, свързани с волана. Тото Волф каза, че не разбират какъв е проблемът. И той дойде със старта на формиращата обиколка, след като Розберг не успя да потегли. Това наложи стартирането му от питлейна, а след първата обиколка Нико съобщи по радиото, че единственото, което работи по волана му, е смяната на предавките. Което се видя и от темпото му, като той имаше жестоки проблеми дори и при изпреварването на най-бавните на пистата. Всичко за него приключи в 15-ата обиколка, когато влезе в бокса за смяна на гуми. И си остана там. В последствие Нико даде интервю и каза, че абсолютно нищо в болида му не е работело, като дори е превключвал по две предавки наведнъж.

Хамилтън спечели най-завързаната квалификация

А какво ли ни очаква утре? Ще започна с този риторичен въпрос, след като преди броени минути в Сингапур завърши най-завързана квалифика...

С изключение на това, състезанието вървеше без никаква интрига, нито изпреварвания. Истинската надпревара започна след обиколка 32, когато излезе колата за сигурност. Перес потроши предния си спойлер и частите трябваше да бъдат махнати от пистата. Това продължи доста дълго, а Алонсо съумя да влезе в бокса за последната смянана гуми. В този момент Хамилтън водеше с меките гуми, докато след него всички бяха с по-твърдите смеси и нямаше да влизат повече в бокса. Докато Люис трябваше да влезе още веднъж. И с това започна бягането по часовник. Задачата пред Хамилтън бе да натрупа аванс от 27 секунди пред Фетел. Стигна до 26 сек аванс, като в първите обиколки след прибирането на колата за сигурност трупаше по три секунди на обиколка. В 53-я тур влезе в бокса за последа смяна на гуми. Излезе на сантиметри пред третия Рикиардо, на 2 сек зад Фетел. С чисто нови гуми, докато всички останали около него бяха със супер износени смеси. В рамките на една обиколка Люис настигна и изпревари Фетел, оттам насетне нямаше никакви въпросителни кой ще победи, натрупвайки 14 секунди аванс на финала. Въпросителните бяха за подиума, но в крайна сметка Фетел устиска на атаката на Рикиардо, качвайки се едва за трети път през сезона на почетната стълбичка. Алонсо обаче не успя да използва факта, че смени гумите си доста по-късно от двамата пилоти на Red Bull. Останалите точки отидоха при Фелипе Маса, Жан Ерик Верн, Серхио Перез (който направи страхонта гонка в последните обиколки), Кими Райконен, Нико Хулкенберг и Валтери Ботас.

И така, едва ли някой е вярвал, че две състезания след GP на Белгия, когато Нико предизвика отпадането на Хамилтън, вторият вече ще води с 3 точки пред Росберг, след като изоставаше след „Спа“ с 29 точки. Двете поредни победи в квалификациите и състезанията (а и лидерството в класирането) отново накланят везните в полза на Люис, който ще е по-спокоен, докато психологическото напрежение от изпуснатите 29 точки аванс ще е в ущърб на Росберг.

Автор: Пламен Георгиев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Мотоспорт