Португалия напусна Мондиала с пагубна за Гана победа, Роналдо с първи гол

17581
Португалия напусна Мондиала с пагубна за Гана победа, Роналдо с първи гол

Португалия извървя пътя от загубата, през равния до победата на Мондиал 2014. Тимът на Пауло Бенто успя да победи разочаровалия в този мач тим на Гана с 2:1 след автогол на Бойе в 31-ата минута и попадение на Роналдо в 80-ата, първо и последно за него в турнира. Гана стигна само до един гол, дело на Гиан в 57-ата минута. 

Успехът обаче нямаше никаква стойност за "мореплавателите", които се нуждаеха от разгромна победа, за да останат в играта. 

Тимът на Джеймс Квази Апия пък остана на дъното в групата само с една спечелена точка и тотално разочарова, след като не успя да се възползва от помощта на Германия и обречеността на противника си. Ганайците не показаха на терена, че заслужават парите, заради които правителствен самолет летя до Бразилия, за да задоволи претенциите им. 

Първата по-интересна ситуация в мача бе в половината на Гана. В 5-ата минута Кристиано Роналдо проби по дясното крило и стреля от малък ъгъл. Топката прехвърли Дауда, но срещна напречната греда. В първите минути Португалия оказваше натиск на съперника. В 12-ата минута Моутиньо бе фаулиран пред наказателното поле на Гана. Роналдо стреля от пряк свободен удар от около 25 метра, но Дауда внимаваше и отрази.

Страхотен шанс за дейния Роналдо в 19-ата минута, когато той бе намерен непокрит в наказателното поле и стреля с глава фронтално срещу Дауда, но ганайският страж блокира удара на звездата.

В следващата минута се откри добра възможност и пред Гана. Асамоа Гиан се справи с двама бранители на Португалия, но от близка дистанция не успя да преодолее Бето. И отново Гиан обстреля португалската врата в 23-ата минута, след центриране от корнер, но португалският страж бе стабилен и улови.

Тим Хауърд: Португалия ни вкара два гола от нищото

Националният вратар на САЩ Тим Хауърд показа завидно самочувствие след равенството с Португалия 2:2, като заяви, че мачът е бил много л...

Последваха силни минути за Португалия. В 31-ата минута резултатът бе открит с автогол на Джон Бойе. След центриране отляво ганайският играч опита да изчисти, но топката се удари в коляното му, отби се в гредата под погледа на Дауда и влетя в мрежата му. Натиск на Португалия – Аморим отправи изстрел, който обаче премина встрани от целта.

В следващите минути Гана се мобилизира в атака, но не успя да оползотвори няколко възможности в близост до португалската врата.

Малко странен бе завършекът на първото полувреме. Португалия трябваше да изпълни странично хвърляне, но реферът от Бахрейн свири край на частта, преди играчът на «селесао» да отиграе. Това предизвика недоволството на Велозо и Роналдо, но реферът не се впечатли.

След почивката и двата отбора излязоха в същия състав.

Спасителят на Португалия: Трябва задължително да победим Гана

Нападателят на португалския национален отбор по футбол Силвестре Варела, който отне победата на САЩ, след като отбеляза гол в последнат...

Минутата бе 52-ра, когато Гиан отново застраши португалската врата. Нападателят шутира силно, но встрани от вратата на Бето.

Настойчивостта на Гана и на Гиан даде резултат в 57-ата минута, когато след контраатака Квадо Асамоа центрира с външен фалц към непокрития за пореден път Гиан, който бе безпогрешен и успя да изравни – 1:1. Гана се видя на крачка от осминафинал и натисна съперника. В 61-ата минута на мача Гиан намери Маджед Уарис в наказателното поле, но той от близка дистанция с глава не успя да нацели вратата.

Мачът се изостри, и двата отбора заредиха атаки. За да изостри своята, Пауло Бенто смени безполезния до този момент Едер, пускайки Виейриня на неговото място. Квази Апия замени Маджид Уарис за Джордан Аю минута след това.

В 74-ата минута Роналдо падна в наказателното поле, но Наваф Шукрала не видя основание за дузпа. Няколко минути след това Джордан Аю действа непозволено, нанасяйки удар в лицето на Карвальо, за което обаче си изкара само жълт картон.

Боатенг за боя: С Мунтари се шегувахме, а селекционерът ни изгони

Полузащитникът на Шалке юКевин-Принс Боатенг даде своя коментар пред „Билд“ за грозната случка в лагера на Гана. Боатенг п...

Десет минути преди края на редовното време Роналдо сложи край на спора в срещата и на надеждите и на двата отбора да продължат напред. Нападателят се възползва от грешка на Дауда, който след центриране от корнер боксира несигурно високата топка. Тя попадна у играча на Реал (Мадрид), който не се колеба и необезпокояван опъна мрежата на Гана. Това бе първият гол на звездата на Мондиал 2014. А може би и последен, защото записа непростим пропуск три минути по-късно, последван от още две пропиляни възможности.

Така и Португалия, и Гана напускат световното първенство, европейците - с вдигната глава след успеха и нелошата си игра на сбогуване, а африканците - засрамени, тъй като не успяха да измъкнат победа от един обречен съперник. 

СТАТИСТИКА

ПОРТУГАЛИЯ – ГАНА 2:1

1:0 Бойе (автогол) 31'

Апия: Роналдо е най-добрият в света, но няма да го пазим персонално

Селекционерът на Гана Квеси Апия заяви, че няма да отделя специално внимание върху нападателя на Португалия Кристиано Роналдо в последн...

1:1 Гиан 57'

2:1 Роналдо 80'

Мач от група "G"

Начало: 19.00 часа

Португалия: 22. Бето (88' Едуардо), 2. Алвеш, 3. Пепе, 4. Мигел, 6. Карвальо, 7. Роналдо (к), 8. Моутиньо, 11. Едер (69' Виейриня), 17. Нани, 20. Аморим, 21. Перейра (61' Варела)

Селекционер: Пауло Бенто

Правителството на Гана прати самолет с $3 млн. за играчите

Гана изпрати самолет с 3 милиона долара на борда до Бразилия. Сумата бе предназначена за футболистите от националния отбор, които се ра...

Гана: 16. Дауда, 3. Гиан (к), 7. Атсу, 8. Баду, 10. Аю *2 (Уакасао), 17. Рабиу (76' Африйе), 18. Уарис (71' Джордан Аю), 19. Джонатан, 20. Асамоа, 21. Бойе, 23. Афул

Селекционер: Джеймс Квази Апия

Жълти картони: Афул 39', Уарис 56', Дж. Аю 78', Моутиньо 90+4,

Червени картони: Няма

Съдия: Наваф Шукрала (Бахрейн)

Стадион: «Ещадио Насионал Мане Гаринча»

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com