Аржентина развали 24-годишна прокоба, 1:0 над Белгия стигна за полуфинал

15607
Аржентина развали 24-годишна прокоба, 1:0 над Белгия стигна за полуфинал

Мъдростта, опитът, но също така и класата на Аржентина определиха "гаучосите" да развалят 24-годишната прокоба, която ги държеше далеч от полуфинал на световно първенство. Сега Лео Меси и компания са там, сред четирите най-добри отбора в света, след като победиха Белгия във вълнуващ двубой на "Ещадио Насионал Мане Гаринча".

Белгия си плати за респекта към съперника с прощаване с мечтата си да повтори успехите на златното си поколение от 1986 г. 

Аржентина на практика се изстреля в следващата фаза с гол в 8-ата минута, дело на възродения в този мач Гонсало Игуаин. Тимът на Алехандро Сабея обаче си запази блясъка за полуфиналната фаза, където ще се изправи срещу победитекя от сблъсъка между Холандия и Коста Рика. Белгия имаше своите неколкократни шансове поне да вкара мача в продълженията, но не ги оползотвори. 

Аржентина не губи време в този мач и се втурна в атака още от първите минути. Подходът им даде резултат още в 8-ата минута, когато Гонсало Игуаин откри с хубав удар от границата на наказателното поле. Меси отне топката на Компани и подаде към Ди Мария, който потърси Сабалета. Топката обаче рикошира в крака на белгийски играч и попадна у Гонсало Игуаин. Нападателят, който бе оставен непокрит, от границата на наказателното поле с прецизен удар намери долния десен ъгъл на Куртоа за 1:0.

Прогноза: Аржентина - Белгия

Въпреки недотам убедителната си игра Аржентина се класира на четвъртфинал и продължава битката за мечтания трофей. Днес срещу Белгия Се...

Белгия не намери адекватен отговор до 26-ата минута, когато удар на Де Брюин бе отразен от Ромеро. Преди това Ориги и Де Брюин се отчетоха с неточни удари.

В 28-ата минута Аржентина организира бърза атака, Меси отправи пас в коридор за Анхел Ди Мария, който пробва да стреля, но Компани блокира удара му. Четири минути по-късно Басанта центрира опасно в наказателното поле на белгийците, но отново Компани се намеси и успя да избие с глава.

В 32-ата минута един от най-дейните играчи на Аржентина в този мач – Анхел Ди Мария, получи травма и бе принудително заменен. На терена се появи Енцо Перес.

Нова възможност за «гаучосите» се откри в 39-ата минута, когато Меси бе фаулиран в близост до наказателното поле на съперника и сам изпълни пряк свободния удар. Изстрелът му обаче мина над вратата на Куртоа.

Карагър: Меси еволюира, новата версия не е така динамична, но все така поразява

Бившият защитник на Ливърпул Джейми Карагър отбеляза промяната, настъпила в най-голямата звезда на Аржентина на Мондиал 2014 - Лео Меси...

Няколко минути преди края на редовното време Белгия стигна до шанс да изравни при втория си удар към вратата на Ромеро. Ян Вертонген центрира в полето на Аржентина, Миралас се измъкна от защитата и стреля опасно с глава, но топката профуча покрай гредата.

Аржентина продължи да притеснява съперника си и след подновяването на играта. В 52-ата минута голмайсторът Игуаин навлезе в наказателното поле на Белгия и отправи опасен удар, топката обаче рикошира в тялото на Алдервейрелд. Минута по-късно Лавеци центрира в полето на европейския тим, но нямаше съотборник, който да засече. Късметът спаси Белгия в 55-ата минута, когато възроденият в този двубой Игуаин разпиля защитата в червено, преодоля и Компани и, останал сам срещу вратаря, стреля, но нацели напречната греда.

Белгия излезе от вцепенението в 61-ата минута, когато след центриране на Вертонген Фелайни засече с глава и стреля, но встрани от целта. Постепенно "червените дяволи" надигнаха глава и станаха по-смели в атака. С две смени – влизане на Лукаку и Мертенс за сметка на Ориги и Миралас, Марк Вилмотс потърси оптимизиране на играта и нападението на своя отбор. В 75-ата минута белгийският селекционер извади и последното асо от ръкава си, изваждайки звездата Еден Азар, крайно незабележим в мача, и пускайки на негово място халфа на Тотнъм Насер Шадли.

Поругаха статуя на Меси (СНИМКА)

Емоциите покрай Световното първенство продължават да се наелектризират с приближаването на финала на 13-ти юли. Потърпевша от фанатизма...

Алехандро Сабея пък предприе дефанзивна смяна, като извади Игуаин, а на терена влезе Фернандо Гаго.

Белгия не изневери на себе си и в последните минути потърси изравняване, но усилията им не дадоха резултат. Вместо това аржентинците можеха да вкарат втори гол, след като Меси излезе сам срещу Куртоа, но стражът на Атлетико (Мадрид) показа класата си и спаси. 

СТАТИСТИКА

АРЖЕНТИНА – БЕЛГИЯ – 1:0

1:0 Игуаин 8'

Марадона: Футболистите на Аржентина не знаят какво да правят с топката

Великият Диего Марадона не пропусна отново да отправи критики към стила на игра на националния отбор на Аржентина от началото на светов...

¼-финал на Мондиал 2014

Начало: 19.00 часа

Аржентина: 1. Ромеро, 4. Сабалета, 15. Демикелис, 2. Гарай, 23. Басанта, 22. Лавеци (70' Паласио), 6. Биля, 14. Масчерано, 7. Ди Мария (32' Перес), 10. Меси, 9. Игуаин (81' Гаго)

Селекционер: Алехандро Сабея

Белгия: 1. Куртоа, 2. Алдервейрелд, 15. Ван Буйтен, 4. Компани, 5. Вертонген, 6. Витсел, 8. Фелайни, 11. Миралас (59' Мертенс), 7. Де Брюин, 10. Азар (75 Шадли), 17. Ориги (59' Лукаку)

Селекционерът на Аржентина: Не сме толкова силен отбор, колкото ни изкарват

Селекционерът на Аржентина Алехандро Сабейя категорично отрече това, че неговият отбор е фаворит срещу Белгия в днешния 1/4-финал на Св...

Селекционер: Марк Вилмотс

Жълти картони: Азар 53', Алдервейрелд 68',

Червени картони: Няма

Съдия: Никола Рицоли (Ит.)

Стадион: "Ещадио Насионал Мане Гаринча"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com