Плаши ли се българският работодател от хората с увреждания?

24557
Плаши ли се българският работодател от хората с увреждания?
Снимка: Thinkstock

Когато чуем или видим изписан броят на хората с увреждания в България, се стряскаме. 600 000. За страна с население под 7 млн. това е наистина много. Всеки ден тези хора се изправят пред редица предизвикателства като се започне от все още недобре развитата за тях инфраструктурна среда и се стигне до предубедеността и предразсъдъците, които са основни черти от народопсихологията на българина. Един от най-притеснителни факти обаче е, че 200 000 от хората с увреждания са в трудоспособна възраст, а много малко от тях работят. Това рядко се дължи на физическа или умствена невъзможност да го правят и далеч по-често – на факта, че не им се дава шанс.

Според Конституцията на България всеки има право на труд, а държавата е длъжна да осигури условия за реализацията на това право на хората с увреждания. В тази посока са направени няколко стъпки, но определено има какво още да се желае, най-вече по отношение на проследяването на спазването на наредбите.

Недостъпната среда – основна причина само 10% от българите с увреждания да работят

Едва 10 на сто от хората с увреждания у нас са трудово заети в различни сфери на обществения живот. Стряскащите данни бяха обявени на д...

В Кодекса на труда например пише, че работодател, който има повече от 50 служители, е длъжен всяка година да обявява работни места, подходящи за хора с увреждания. Колко ръководители обаче всъщност го правят е трудно да се каже. Работодателят също е длъжен да адаптира работното място така, че човек с намалена работоспособност да може да стига до него. Макар сградите на институциите да се сдобиха с някоя и друга рампа, това по никакъв начин не може да се каже за повечето офис сгради. В скорошно проучване хората с увреждания посочиха именно неадаптираната среда като пречка номер 1 за намирането на работа.

Проблем е и това, че много работодатели се отнасят с нежелание или недоверие към хората с увреждания, независимо от образованието или уменията им. В нашето общество все още не може да се преодолее нагласата, че такъв човек е неспособен на пълноценен труд.

„Мисленето на хората трябва да започне да се променя още в детска възраст. Не децата с увреждания да се отделят от останалите, а всички да учат в едни и същи училища, за да се възпита толерантност”, заяви преди време изпълнителният директор на Агенцията за хора с увреждания Минчо Коралски.

Ако закостенялото мислене се промени, страната ни само би спечелила. В последните 24 години България се раздели с огромна част от трудовата си сила, а няма изгледи така чаканото завръщане на емигрантите да се случи скоро. Затова е глупаво да не се използва потенциала на хора, който могат да бъдат включени в общия работен процес. Не трябва и да забравяме, че белег за развитието и цивилизоваността на едно общество е до голяма степен това как живеят по-затруднените, а не облагодетелстваните.

Община Бургас финансира 6 клуба за хора с увреждания

Община Бургас отпуска по 3000 лева за 6 клуба за хора с увреждания, като сумата е еднаква за всички, съобщи Фокус. За бургаския с...

По данни на Агенцията за хората с увреждания има около 120 специализирани предприятия и кооперации, в които работят 2000 лица с трайни увреждания. Те обаче взимат заплата, близка до минималната у нас. Интерес има към програмата на Агенцията за финансиране на проекти за самостоятелна заетост на такива хора, средствата по нея обаче са ограничени.

Мярка, която според Агенцията би помогнала, е всъщност да се ограничи защитата на пазара на труда на работниците с ТЕЛК. Причината – работодател не може да уволни/ съкрати човек с увреждане без разрешение от Инспекцията по труда, затова шефовете избягват да наемат такива хора от притеснение, че в някакъв момент са възможни бюрократични усложнения. Все пак от институцията посочват, че трябва да се запазят защите за увреждания или заболявания, придобити в резултат на конкретния труд.

Повече от 10% от хората в света имат увреждания. Само в ЕС един на всеки шест души е с увреждане. Добри практики, от които България би могла да се поучи, има във Великобритания. Там наистина има множество програми, които помагат на хора с увреждания да си намерят работа, съществуват и т.нар. „защитници” – обикновено високопоставени мениджъри от различни компании, които промотират защитата на хората с увреждания във фирмите си не само. У нас обаче май ще мине доста време преди подобно нещо да се случи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Земетресение в Девин
Земетресение в Девин

Земетресение разлюля Девин малко след 8:30 часа тази сутрин. Трусът е бил с магнитуд 3.9 по скалата на Рихтер. ОЩЕ: Земетресение от 5,7 разлюля...