ЕasyJet представи революционна система с водородно гориво

6569
ЕasyJet представи революционна система с водородно гориво

Британската компания easyJet представи планове за революционна система с водородно гориво за самолетите и с нулеви емисии, която ще спестява около 50 000 тона горивоэгодишно и свързаните с този разход въглеродни емисии, става ясно от съобщение на компанията.

Концепцията за хибриден самолет използва горивни клетки с водород, съхранявани в долната част на корпуса на самолета. Иновативната система позволява енергията от спирачния процес при кацане да бъде съхранявана и използвана за зареждане на акумулаторните батерии, докато самолетът е на земята (подобно на системата Kinetic Energy Recovery (KERS) в болидите на Формула 1).

Пътници и багаж ще се качват в капсули на самолетите

Ведомството по патентите и търговските марки (USPTO) на САЩ е регистрирало патент на концерна Airbus за модулен самолет. Пътническият ...

Енергията може да бъде усвоявана от самолета – например докато рулира – без да се използват двигателите. Заради високите честоти на полетите и късата секторна дължина на операциите, около 4% от общият годишен горивен разход на еasyJet се консумира по време на рулиране.

Самолетите на еasyJet рулират средно 20 минути на полет, което се равнява на около 4 милиона мили годишно - аналогично с пътуване до Луната и обратно осем пъти. Всеки самолет ще има електродвигатели в основния колесник и системите за управление ще позволяват на пилотите пълен контрол върху скоростта, посоката и спирането на самолета, докато рулира.

Единственият отпадъчен продукт е прясната чиста вода, която може да се използва за зареждане на системите за вода в полет. Концепцията е разработена от инженерния екип на компанията и неговия директор Иън Дейвис, които я развиват съвместно със студентите от Кранфилд.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии