Заснеха движение на молекула в реално време

47147
Заснеха движение на молекула в реално време
Снимка: Thinkstock

За първи път в историята учени успяха да заснемат движението на молекула в релано време. Постигнали са го химици от САЩ и Финландия, съобщава сп. Nature Photonics, цитирано от БТА.

От 80-те години на миналия век учените показваха само единични изображения на молекули. Сега химиците са успели да проследят непрекъснатото движение на една от тях в реално време и така да наблюдават прехода й от едно квантово състояние в друго.

Синтетична молекула убива раковите клетки със сол

Международен екип от учени е разработил молекула, способна да предизвиква измиране на ракови клетки, вкарвайки хлорид в мембраната им, ...

За целта химиците са използвали двойка наночастици, които са били прикрепени към молекула. Те са играли ролята на своеобразни антени, с помощта на които специалистите са проследили движението на молекулата. В продължение на един час с лазер и микроскоп химиците са събирали данни за промените в нейното състояние.

Усреднявайки ги, учените са открили, че са наблюдавали прехода на молекулата от едно квантово състояние в друго. За да демонстрират експериментите си, химиците са монтирали запис, в който е показана еволюцията на квантовото състояние на молекулата.

Специалистите отбелязват, че за пръв път са имали възможност да наблюдават в реално време клетъчната динамика и различните биохимически реакции в живи организми.

Сред плановете на учените е да наблюдават образуването на нови химични съединения и разпадането на молекули.

Направиха най-малките олимпийски кръгове

Вълнението преди спортното събитие на годината явно оказва своето влияние, тъй като два месеца преди Олимпийските игри в Лондон британс...

Според експерти откритието на химиците от Финландия и САЩ ще помогне за напредъка в създаването на високопроизводителни квантови компютри, а също в усъвършенстването на методите за шифроване на електронни съобщения

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com