В САЩ създадоха коридор за пеперуди

30800
В САЩ създадоха коридор за пеперуди
Снимка: Thinkstock/ Guliver

2400-километров коридор за пеперудите монарх, които мигрират между Мексико и Минесота ще създаде администрацията на американския президент Барак Обама. Коридорът ще се създаде и поддържа покрай междущатския високоскоростен път I-35 , пише The Verge.

На магистралния коридор се възлага надеждата, че ще помогне за увеличаване на популацията на пеперудата монарх в централната част на САЩ, където фермерите се нуждаят от опрашващи насекоми за насажденията си.

Пеперуденото богатство на България

Близо 4000 вида пеперуди летят у нас. От тях са проучени 2900 вида, но непрекъснато се откриват и описват още. Това заяви д-р Стоян Беш...

Новият проект се фокусира върху един от миграционните маршрути на монарха. Пеперудите, които зимуват в Мексико, пътуват през Тексас през пролетта, а следващите поколения продължават към Канада. Техните наследници пък се придвижват обратно по същия път през есента. Популациите, летящи по този маршрут обаче са намалели с около 90 процента, като сред причините за това са селското стопанство и климатичните промени.

Коридорът I-35, който свързва Ларедо в Тексас и Дълът в Минесота, би могъл да възстанови част от тези загуби. Коридорите за диви животни са хабитати, които свързват популации, разделени вследствие на човешка дейност.

Белият дом планира да даде разрешение на Департамента по транспорта и на Службата за рибите и дивите животни да възстановят земята и растителността покрай магистралата и да си сътрудничат с мексиканското и канадското правителства за реализиране на по-мащабни трансгранични стратегии. Очаква се популациите на пеперудата монарх да се завърнат. През последните години броят им е намалял до 56.5 милиона. Според предварителните изчисления, благодарение на коридора той ще достигне 225 милиона през 2020 година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно