Учени създадоха вискотехнологични сапунени мехури, които служат като екрани

77111

Изследователи от Бристолския университет са разработили машина за сапунени мехури, върху които се прожектират изображения, пише The Telegraph.

Устройството, наречено SensaBubble, прави мехури с определен размер и честота, напълва ги с пара, която може да бъде ароматизирана, контролира движението им, проследява местоположението им и излъчва образи върху повърхността им.

Екран от сапунен мехур е най-тънкият в света

Зрителите скоро може да гледат филми върху сапунени мехури, след като учени създадоха технология за прожектиране на кадри върху екран о...

Изображенията са нетрайни и изчезват, когато мехурът се спука, но ароматът от вътрешността им бавно се разпространява и оставя следа.

Според учените технологията би могла да се използва в области като образование и игри, като провокират нов начин на мислене, базирано на теорията, че слоевете от информация, доставени чрез различни сетива и за различен период от време, предизвикват интереса на потребителите по различен начин.

“Човешкото обоняние е мощно сетиво, но изследванията, които го проучват, не са много. Ние правим първата крачка в изследването на това как миризмите могат да се използват, за да се откроят и оставят дълготрайна следа”, посочва професор Срирам Субриманиан, работещ върху взаимодействието между човека и компютрите в Бристолския университет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com