Трансплантираха мъртво сърце

42820
Трансплантираха мъртво сърце
Снимка: Thinkstock

Австралийски лекари разработиха начин за трансплантиране на сърце, което е спряло да бие, съобщи ДПА. Новият метод означава, че може да се използват повече донорски сърца.

Учените от болницата "Сейнт Винсънт" в Сидни са го разработвали 12 години. Сърцето е било спряло да бие 20 минути преди процедурата. При нея се използва портативно устройство за поддържане на кръвния ток през сърдечната тъкан и разтвор, който подобрява устойчивостта към недостига на кислород. Първият пациент, получил такова сърце, е Мишел Грибилас, на 57 години. Операцията е била преди 3 месеца. След нея е опериран и 44-годишен мъж. Досега за трансплантации се използваха само сърца, които не са спирали да бият. Това означава, че донорът и реципиентът трябва да са на едно и също място.

Създадоха ябълка, която се газира в устатата

Швейцарска компания създаде ябълка, която, след като бъде сдъвкана, освобождава газирани сокове, съобщи в. "Дейли мейл". Сортът се на...

Такава операция е възможна само в държави, където смъртта може да бъде обявена след спиране на мозъчната дейност. С новия метод трансплантации на сърце ще станат възможни и в държави като Япония и Виетнам, където смъртта се признава след спиране на сърдечната дейност. Първата трансплантация на сърце е направена в ЮАР на 3 декември 1967 г. от хирурга Кристиан Барнар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно