САЩ ще строят уникален телескоп с най-голямата цифрова камера

11234
САЩ ще строят уникален телескоп с най-голямата цифрова камера

В енергийното министерство на САЩ са взели окончателно решение за строителството на 3,2-гигапикселова камера за новия широкоъгълен телескоп LSST.

Според постигнатата договореност големият синоптичен обзорен телескоп LSST с най-голямата в света 3,2-мегапикселова камера трябва да е готов към 2020 година на върха Ел Пенон в планината Серо Пачон, на височина 2682 метра, в северната част на Чили.

Как да превърнем смартфона в мощен телескоп (ВИДЕО)

Екип британски астрономи от Open Space Agency превърнаха обикновен смартфон в телескоп с помощта на напечатани на 3D принтер детайли. ...

За да се зареди на екрана снимка от камерата на телескопа, ще бъдат необходими 1500 екрана с резолюция Full HD. LSST ще получава пълно изображение на цялото Южно полукълбо на всеки три дни благодарение на безпрецедентно широкия ъгъл на обзор.

Всеки кадър от камерата ще обхваща 3,5 градуса от дъгата, което е седем пъти повече от видимия диаметър на Луната или Слънцето, а благодарение на големия сензор на телескопа всеки ден ще се получават повече от 6000 терабайта информация, която ще се съхранява в специална база данни.

Уникалната камера с височина 1,65 метра и ширина 3 метра ще притежава сензор с диагонал 64 сантиметра. Учените смятат, че за 10 години функциониране на LSST ще могат да видят десетки милиарди галактики.

Наследникът на телескопа Hubble ще бъде изстрелян през 2018 година

Изграждането на космическия телескоп, който ще наследи легендарния Hubble върви по план, докладваха представители на Националната косми...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии