Опцията за отчитане до секундата на разговори по GSM удря изгодните планове

113056
Опцията за отчитане до секундата на разговори по GSM удря изгодните планове
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Приехме изисквания за общите условия за осъществяване на дейност от мобилните оператори. А това означава задължително при всички свои услуги да предлагат минимум два тарифни плана – 30+1 секунди и 60+1 секунди, заяви председателят на КРС Веселин Божков. 30+1 означава, че след 30-тата секунда таксуването е с точност до секунда, докато 60+1 означава таксуване на всеки 60 секунди, а не с точност до секундата.

Преди две години един от операторите въведе тарифа 30+1 секунда, но след увеличението на пазара масовата практика е минута плюс една секунда. При новата опция ще плащате до секунда, което е важно, защото при предишната опция се таксува като едно и също както за разговор от 1:10 минути, така и от 1:90 минути.

GSM операторите вече отчитат разговори до секунда

От днес всеки клиент на мобилните оператори ще може да премине на тарифа, при която сметката му ще се изготвя с точност до секунда за...

От Нова телевизия беше представен казус, според който мобилните оператори при предоговаряне на отчитане 30+1 секунди вече не предлагат изгодни тарифни планове, както досега – безплатни минути например. Съответно компаниите правят необходимото, за да запазят по-изгодните за тях планове. Според Божков обаче често тези изгоди са „илюзорни” – често си мислиш как имаш 500 минути, а всъщност редовно прескачаш на 600. Разбира се, че новите трарифни планове няма да са така изгодни, защото те ще отчитат реално изговореното време и това зависи от потребителя, каза председателят на КРС.

По думите на Божков потребителите е добре да сключват краткосрочни договори, защото в мобилния сектор често се случва да има намаляване на цени. Божков подчерта, че сега мобилните оператори са задължени да публикуват общите си условия и задължително на клиента да се дава в хартиен екземпляр договора, който той да си разгледа. Има официално изискване за предупреждение да се прочетат общите условия – с по-голям и удебелен шрифт, изброи експертът.

Божков заяви, че вече електронното устройство за подписване е забранено в този сектор, защото потребителят не вижда какво подписва. Освен това ако оператор едностранно измени договор, клиентът може на мига да го прекрати, подчерта за финал председателят на КРС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com