Нула калории – пътят към затлъстяването

104884
Нула калории – пътят към затлъстяването
Снимка: Thinkstock

Изкуствените подсладители без калории понякога не само, че не помагат да се намали теглото, но и водят до затлъстяване и диабет.

Последните изследвания показват парадоксалният факт, че подсладителите, като захарин, суклароза и аспартам, могат да нарушат обмена на глюкозата и да доведат до затлъстяване и метаболичен синдром – предшественик на диабета.

Захарта повишава кръвното налягане, повече отколкото солта

Захарта може да се окаже по-опасна за кръвното ни налягане и за риска от инфаркт, отколкото солта, установи американско проучване, цити...

Учените от института Вайцман провели своето изследване върху лабораторни мишки. Оказало се, че на животните им било по-трудно да преработят захарта, когато в храната им бил добавен заместител на сладкото вещество. А това довело до повишен риск от развитието на затлъстяване и диабет.

Други експерименти показали, че подсладителите нарушават микрофлората на стомаха, като променя бактериалния му състав. Като последица – от храната се извличало повече енергия и започвало да се натрупват повече мазнини. Според авторите на изследването именно тази промяна на микрофлората обяснява всичко.

След това учените решили да проверят получите резултати при хора. Те поканили за нуждите на експеримента доброволци, които обикновено не заместват захарта с изкуствени подсладители. Сега обаче, за целта на проучването, започнали да употребяват заместители на захарта. Само след няколко дни при половината участници се установило, че метаболизмът е нарушен, пише сп. Nature.

Когато учените изследвали стомашната миклофора на доброволците, било установено, че бактериите реагирали с химическите подсладители, организмът губел способността да усвоява излишъкът на захар.

Българинът консумира прекалено много захар

36 килограма захар на година консумира българина, сочат данните последното проучване по темата, което се оказва страшно много. Това на ...

На практика се получава, че изкуствените подсладители предизвикват същите нарушения, които би трябвало да предотвратят.

Авторите на изследването призовават да бъде преразгледано мнението за масовото приложение на заместителите на захарта, като на нещо безвредно.

От британската асоциация на безалкохолните напитки отвърнаха рязко на проучванията и подчертаха, че експерименти,проведени с хора с наднормено тегло по категоричен начин са доказали, че нискокалоричните напитки им помагат в борбата с килограмите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com