Вместо да се борят с купуването на гласове, политиците се оправдават

3912
Вместо да се борят с купуването на гласове, политиците се оправдават
Снимка: Getty Images/Guliver

Хората, които съдействат на полицията предварително и доброволно помогнат за разкриването на купувачи на гласове, могат да получат само условно наказание. Това е предложението на Реформаторския блок, повторено пред Нова телевизия от представителя на Блока Димитър Делчев след въпрос докога ще продължава бездействието на отговорните лица и политическите партии при масовото купуване на гласове.

За хора като тези, показвани многократно по медиите, вярвате ли, че това ще работи? Преди две седмици променихме Наказателния кодекс, завишихме наказанията, така че въпросът докога ще се бездейства по отношение на купуването на гласове не е към нас, включи се и депутатът от ГЕРБ Димитър Лазаров. Той призова медиите да питат отговорните органи, които разследват и съдят по конкретните случаи. Лазаров добави, че дали мярката е добра,

В Елин Пелин са задържани двама за организиране на търговия с гласове

Под ръководството на Районна прокуратура – Елин Пелин се провежда досъдебно производство за престъпление – организиране на ...

Проблемът не е в размера на наказанията. За да бъде осъден някого, трябва да има надлежни доказателства. Проблемът е в предварителното производство – там, където се събират доказателства, смята Хамид Хамид от ДПС. Попитан дали партийните централи трябва да носят отговорност, ако хванат техен функционер в купуване на гласове, отговорът беше „отговорността е лична”. Отговорът беше дададе обаче от колегата на Хамид – Филип Попов от БСП. Попов посочи, че в Перник беше хванат със звукозапис кандидат-кметът на ГЕРБ Вяра Церовска, която казва: „Просто си купихме вота”. Сигналът беше подаден в ЦИК, а Димитър Лазаров заяви, че не е запознат в случая. От пресцентъра на ГЕРБ вече обявиха, че това било монтаж и прокуратурата щели да кажат „кой крив, кой прав”. Ако Церовска спечели, ясно е как, подчерта Попов.

Припомнен беше и случаят от вчера (6 октомври) в Самоков, когато екип на Нова телевизия беше нападнат от кандидат за общински съветник – Трайчо Василев. Няма как централното ръководство на ДПС да знае присъстващите в листите, дори първият или вторият, защити своите Хамид Хамид. Василев е втори в листата в Самоков.

Засегнат беше и случаят в Стара Загора, където под номер 26 в листата на Реформаторите се отзова човек, купувал гласове в полза на ДПС – Юсни Ибрям. Реагирахме и призовахме той да бъде изваден от листата, защити се Делчев. Факт е обаче, че листата е утвърдена и всъщност само Ибрям може да се откаже от мястото си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика