Според новия НK - снимаш Сидеров в Куба, влизаш в затвора

40144
Според новия НK - снимаш Сидеров в Куба, влизаш в затвора
Снимка: Getty Images/Guliver

Заснемането на кадри като тези на Волен Сидеров от почивката му в Куба или като тези как Мая Манолова и министърът на отбраната Ангел Найденов прекарват новогодишните празници в Боровец може да вкара фотографа в затвора за година. Същото може да се случи, ако някой заснеме как политик получава подкуп. Или ако народен представител бъде увеоковечен на яхтата на някой известен представител на подземния свят. Това гласи член 146 от проекта за Нов наказателен кодекс, който беше пуснат за обществено обсъждане на сайта на Министерството на правосъдието.

Член 146 от новия НК гласи дословно "който противозаконно фотографира, филмира, записва или подлага на друго подобно действие другиго без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие, се наказва с лишаване от свобода до една година, с пробация или с глоба". Единствено оневиняващо обстоятелство може да е, ако деянието "е извършено при публични прояви на лицето". С други думи - заснемане на политик, депутат, министър, кмет, общински съветник може да стане без негово изрично съгласие само докато върши работата си - на заседание, официална среща, официално събитие, среща с избиратели и т.н., коментира вестник "Сега".

ВМРО против отмяната на доживотния затвор без право на замяна

ВМРО не приема готвената промяна в Наказателния кодекс, с която да бъде отменено най-строгото наказание - доживотен затвор без право на...

Според проекта за НК преследването на "противозаконното фотографиране" ще става с жалба на лицето, което твърди, че е било засегнато, а не чрез самосезиране на прокуратурата. Това означава, че на практика съдът няма да има право да откаже да образува делото. Предвидено е правенето на снимки и клипове да се преследва и по общ ред чрез прокурор, ако то е "извършено от длъжностно лице в нарушение на службата или на функцията му". Тази опция вероятно покрива случаите, в които служители на МВР или службите заснемат без разрешение дадено лице.

В мотивите към правителствения проект за нов НК е записано лаконично, че в него е включен нов раздел, в който "за пръв път са криминализирани деяния, които засягат някои страни на личната неприкосновеност на човека". "Като престъпления са обявени противозаконният оглед на лице, непозволеното фотографиране, филмиране, записване или подлагане на друго подобно действие и принудителното лечение. Понастоящем тези деяния са забранени от конституцията, но срещу тяхното осъществяване няма наказателно-правна защита", са отбелязали авторите на проекта.

Как е в чужбина - в германския НК е предвидено наказание, ако снимките са направени в затворено лично пространство - домове, солариуми, лекарски кабинети и др. Няма обаче забрана за снимки в открити пространства като плажове, заведения, улици. Във Франция също има забрани, но те не важат, ако примерно едно лице е попаднало в групова снимка.

Въпросният текст срещу фотографирането фигурираше и в разпространения през 2012 година вариант на НК, писан от ГЕРБ. Тогава той срещна категоричен отпор заедно с предложението за затвор за неплащане на осигурителни или здравни вноски. Сега разпоредбата за вноските е отпаднала, но текстът за снимките е оставен. При това той е пренаписан така, че стеснява максимално случаите, в които дадено лице може да бъде снимано.

Защитници на правата на животните се обявиха срещу промени в НК

Защитници на правата на животните са организирали петиция в интернет срещу предложените промени в Наказателния кодекс. Петицията е адр...

Преди години Конституционният съд (КС) прие тълкувателно решение, според което публичните личности трябва да търпят повече внимание и критика. В новия НК обаче не се говори за публични личности, а за публични прояви. Затова е много спорно дали решението на КС изобщо може да бъде ползвано като оневиняващо в евентуално наказателно производство. Отделен въпрос е, че само съдът може да прецени дали да ползва директно като аргумент за оневиняваща присъда текст от Конституцията или нейно тълкуване от КС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика