Кунева се жалва на Борисов, че ДБГ няма областен управител

21544
Кунева се жалва на Борисов, че ДБГ няма областен управител
Снимка: БГНЕС

След Патриотичния фронт, и вицепремиерът Меглена Кунева изрази несъгласие с назначението на новия областен управител на София-град Веселин Пенев. Освен това тя е недоволна и от факта, че сред петимата областни управители от Реформаторския блок няма нито един от нейната партия "България на гражданите". Това става ясно от стенограмата на правителственото заседание в сряда, на което бяха одобрени смените на 24 от всички 28 областни управители, съобщава БТВ.

Докато формацията на Красимир Каракачанов и Валери Симеонов недоволства срещу избора на представител на партията на Корман Исмаилов и Касим Дал, несъгласието на Кунева произтича от „вътрешната динамика” между партиите в Реформаторския блок. От петимата губернатори на РБ двама са от ДСБ, двама са от СДС и един е от НПСД.

Кунева: Наказателните процедури от Брюксел са се увеличили двойно

Процедурите са част от живота в ЕС. От началото на членството имаме почти 330 процедури за нарушение, но сме затворили 260 от тях. Това...

„Накратко, с неудобство, че ще трябва да формулирам квотният принцип, но 5 областни управители за Реформаторския блок е чудесно постижение. Аз искам да Ви благодаря най-напред от името на Реформаторския блок за това наистина коректно и чудесно поведение. Само че вътрешната динамика показва, че имаме двама чудесни хора от ДСБ – областни управители за Видин и за Сливен, техни предложения, двама чудесни хора от СДС – предложения – Бургас и Стара Загора, и един също така чудесен човек от БЗНС, НПСД и ДСБ - за София. В тази картина обаче липсва „България на гражданите“. Като се има предвид каква е тежестта вътре в самата група, на мен много ми се иска да помислите и върху това. Бяхме предложили кандидат, специално за София…”, посочва Меглена Кунева пред Министерския съвет.

Забележката й е парирана от премиера Бойко Борисов с аргумента, че това е въпрос на дискусия в Реформаторския блок, а не в Министерския съвет, придружен с продължително обяснение за коалиционните споразумения, съобразяването с предложенията на партньорите и назначаването на „чудесни и прекрасни” хора.

„Предлагам, за да не ми прехвърляте отговорности, които не са мои, в противен случай би излязло, че аз по някакъв начин се намесвам в Реформаторския блок (което, пази, Боже, да си го помисля дори!), затова – дали сте ми официално тези имена, съобразила се е госпожа Бъчварова с каквото се е съобразила, предаден ми е, разписани са. Петнадесет дни ви беше достатъчно да се оправите с тази работа”, подчертава премиерът.

„Специално аз, Реформаторския блок го приемам като единен субект и когато ми се дадат кандидати, затова и с 15 дни близо се забавихме до назначаването на областните управители, не искам да прехвърлям тежестта към вицепремиера Бъчварова, защото тя водеше всичките преговори, би било ми по-лесно и по-изгодно, но в случая се съобразявам с първите Ваши думи, което беше, че всички те са прекрасни хора и предлагам да спрем до тук, защото щом са прекрасни хора, значи назначенията ни са правилни. Повярвайте ми, в нашата партия ГЕРБ също има много хора прекрасни, които не са посочени”, коментира Бойко Борисов.

Кунева: Докладът за България ще е унищожителен, а румънският ще е добър

България остана някакъв остров на неслучващи се неща в областта на съдебната система и изобщо в областта на правосъдието, заяви по Нова...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика