Константинов: Има грешка в методиката на Изборния кодекс

42775
Константинов: Има грешка в методиката на Изборния кодекс
Снимка: БГНЕС

При определени разпределения на гласовете по избирателни райони публикуваната в Изборния кодекс методика за изчисление на мандатите не работи.

Тази констатация направи математикът проф. Михаил Константинов по време на първото заседание на Изборния борд към Министерски съвет, предаде БГНЕС.

"Методиката не е математически алгоритъм в строгия смисъл на думата. Това е неприятно, защото при такава ситуация ЦИК трябва да взима решение – в методиката има текст, че когато нещо не работи, решението се взима от ЦИК", коментира още той.

Михаил Константинов поиска от ЦИК още сега да обяснят как ще процедират при подобна ситуация, за да е ясно предварително и да не се стига до спорни ситуации и казуси. "Моят апел е ЦИК да каже какво ще прави, ако това се случи, защото заради един единствен мандат, който не знаем дали е в Благоевград или Силистра, ще сринем доверието в изборния процес", предупреди Константинов.

При така съществуващата методика една партия може да не знае от кой точно избирателен район ще получи мандата си, обясни Константинов. Така една партия може има 20 мандата, но да не се знае къде отива последният мандат, подчерта той. На национално ниво методиката работи отлично и няма проблем, но при разпределение на мандатите по райони сегашната методика "гърми", което е недопустимо, предупреди той.

Михаил Константинов съжали, че при приемането на Изборния кодекс той е предложил методика, която решава този казус, но точно това "парче" от изборния закон не е било прието. "Поправката е съвсем малка и добавя какво се прави, ако това се случи", обясни Константинов.

"Нашата система е двойно пропорционална, която разпределя гласовете веднъж по партии и веднъж по региони и това я прави трудна", добави той. ЦИК може елегантно да вземе решение какво ще прави при подобен случай, а не да чака този случай да настъпи и тогава да го решава, обясни Константинов. Тази грешна методика действа през миналата година и даде две грешки, но тогава ставаше дума просто за методика на ЦИК, а сега става дума за закон, заяви още той. "За един плаващ мандат не трябва да се срива доверието в целия резултат, това е смешно", обобщи Михаил Константинов.

Българинът като стане депутат и решава, че така ще се пенсионира

Българинът като стане депутат и решава, че така ще се пенсионира – крайно глупаво становище. Политиката е временно занятие, полит...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика