Коалиция в риск: За ГЕРБ РБ имал много министри, Реформаторите искат Съвета за развитие

4746
Коалиция в риск: За ГЕРБ РБ имал много министри, Реформаторите искат Съвета за развитие
Снимка: БГНЕС

ГЕРБ е готова по всяко време за всякакви избори, но нека да се водим от интересите на държавата. Така председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира изказването на съпредседателя на РБ Радан Кънев за предоговаряне на коалицията, предаде БГНЕС.

Цветанов напомни, че скоро предстоят местни избори, които ще покажат реалната електорална подкрепа за всяка една от партиите. "Към настоящия момент имаме коалиционно споразумение и мнозинство, което подкрепя законите, които се приемат", подчерта Цветанов. Той не скри, че темата за предоговаряне на коалицията е била сред обсъжданите на вчерашното заседание на парламентарната група, но тя е била "просто индикирана".

Цветанов обясни, че в момента предоговарянето на коалицията не стои на дневен ред. "И в ГЕРБ има определени мнения за начина, по който се участва в това управление, защото нашите народни представители и структури са много по-големи на брой, но ние сме за национално отговорната политика", каза още Цветанов. Той не скри и мнението на своите депутати, че Реформаторският блок има прекалено много министри в кабинета за тежестта си в парламента, но се въздържа от коментар кой министър може да се прости с поста си.

Що се отнася до подкрепата за антикорупционния закон на вицепремиера Меглена Кунева, Цветанов каза, че чисто политически ПГ на ГЕРБ стои зад него. Според Цветанов обаче в детайлите има доста притеснителни неща. "Ще се надяваме между първото и второто четене те да бъдат изчистени", каза още Цветанов.

Председателят на ПГ на ГЕРБ не смята прекъсването на дебатите по закона за саботаж. Той поясни, че ако обсъждането е продължило във времето за парламентарния контрол, това щяло да бъде нарушение на правилника на НС.

РБ настоява за свикване на Съвета за развитие. Реформите се бавят. Това пък заяви съпредседателят на РБ Найден Зеленогорски след заседание на парламентарната група.

Реформаторите искат Съветът за развитие – форматът, в който се вземат решенията в коалиция, да се събере в началото на следващата седмица.

Зеленогорски подчерта, че се бавят ключови реформи като промените в Конституцията, Закона за съдебната власт, Закона за лечебните заведения и антикорупционния закон. Поради тази причина от РБ настояват Съветът за развитие да приеме график за реализирането им.

"Съжаляваме, че в последния парламентарен ден атникорупционният закон се отложи. Това означава, че не се намери достатъчна политическа воля", каза още Зеленогорски.

На въпрос дали наистина коалицията трябва да се преразгледа, Зеленогорски каза, че от РБ се надяват дебатите да продължат в рамките на коалицията. Що се отнася до Министерския съвет и министрите, според него това е тема на премиера.

Народният представител от РБ Атанас Атанасов каза, че антикорупционният закон е изготвен на много високо ниво. Той призова политическите партии да направят своите предложения след гласуването му на първото четене. "Надявам се законът да мине, защото за нас той е ключов", подчерта Атанасов.

Реформаторският блок отговори на Борисов

От Реформаторския блок призоваха премиера Бойко Борисов също да си стегне неговите депутати, пише „Дарик нюз“. Призивът е в...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика