Потресаваща визия за Renault Sport R.S. 01

103034
Потресаваща визия за Renault Sport R.S. 01

С дизайн, вдъхновен от света на концептуалните автомобили, воден от абсолютното преследване на аеродинамичното притискане, Renault Sport R.S. 01 е радикален израз на спортната ДНК на марката. С карбонов монокок, благодарение на който теглото е под 1100 кг, и двигател, генериращ над 500 к.с., той е способен да развие над 300 км/ч. От 2015 Renault Sport R.S. 01 ще е една от звездите на World Series by Renault в нов шампионат, Renault Sport Trophy, трамплин за професионални GT и шампионати за издръжливост.

 

Второ намигване към Renault Sport R.S. 01

По-малко от месец преди официалния му дебют, Renault пусна втори тийзър на своя шоукар. Този път той е придружен от много кратък видео ...

Впечатляващата широчина на автомобила от 2000 мм – при височина от само 1116 мм – е подсилена от подписа на LED дневните светлини, позиционирани по дължината на охлаждащите спирачните въздухоотвори. В средата на радиаторната решетка въздухът се „всмуква“ и се насочва от основата на шасито към двата водни охладителя. След това се отделя през прорезите в капака на двигателя. Създаденото по този начин отрицателно налягане увеличава притискащата сила в предната част на автомобила. Голямото острие на долния сплитер и стъпаловидният равен под също допринасят за аеродинамиката отпред. Двете перки отстрани на бронята генерират вихри, които ограничават турбуленцията от въртящите се колела.

 

Изваяните линии на Renault Sport R.S. 01 напомнят за концептуалния DeZir, представен през 2010. В предварителното си проучване дизайнерът Акио Шимизу е бил вдъхновен и от Renault Etoile Filante (shooting star), скоростен рекордьор, който развива 300 км/ч през 1956 г. на солените езера в Боневил!

Въздушният поток се насочва от долния сплитер към отворите, разположени зад предните колела. Преминавайки по продължение на вратите, тези въздуховоди променят формата си, за да се превърнат в интеркулер лопатки. Така се осигурява ефективно охлаждане за турбокомпресорите.

 

Новото Renault Sport Trophy обещава много

На снимката виждате стария Renault Megane Trophy, представен през 2009 г. Последното творение на Renault Sport Technologies, шоукарът ...

В резултат на сериозните усилия, отделени на аеродинамиката, Renault Sport R.S. 01 е способен да постигне изключителни динамични нива, изпреварващи тези на GT3 и доближаващи се до тези на DTM. Cl (коефициент на повдигане) и CdA (коефициент на челно въздушно съпротивление) са подобни на тези на Formula Renault 3.5. При максимална скорост от 300 км/ч, притискащата сила от 1,7 метрични това е еквивалентна на тази на Formula Renault 3,5, водещият едноместен болид в World Series by Renault.

 

Техническите характеристики на Renault Sport R.S. 01 са в унисон със супер ефектния му дизайн. Осигурявайки ефективна защита за пилота, карбоновият монокок позволява теглото на автомобила да е само 1100 кг. Монтиран централно отзад, 3,8-литровият Nismo V6 битурбо двигател, генериращ над 500 к.с., е куплиран с Sadev 7-степенна секвенциална скоростна кутия. С карбонови спирачки и специални Michelin гуми, Renault Sport R.S. 01 олицетворява целия технически опит на Renault Sport Technologies.

 

Монококът от въглеродни влакна е бил естественият избор, за да бъдат постигнати целите по отношение на тегло и безопасност. Италианската Dallara бе отговорна за дизайна и конструирането на шасито, както прави и с Formula Renault 3.5. Отпред, краш зона абсорбира енергията в случай на челен сблъсък. Оформена като нос на кораб, дизайнът допринася за аеродинамичната ефикасност. Друга краш зона, закачена към скоростната кутия, играе същата роля в задната част на автомобила. Цялата конструкция отговаря не FIA LMP1 2014 стандартите, за да гарантира сигурност.

Renault става основен спонсор на отбор от Formula E

Миналата година марката Renault, пионер в света на електрическите автомобили и активен участник в моторния спорт още от създаването на ...

 

Подготвен от Nismo, 3,8-литровият V6 битурбо двигател идва от Nissan GT-R. Основната промяна спрямо серийния модел е сухият картер, предназначен да предотвратява разплискването на масло (и инерционните сили, което това предизвиква) в дългите завои. Pectel електронният блок изпълнява тракшън контрол функция.

С принудително пълнене той генерира над 500 к.с. мощност и над 600 Нм въртящ момент. Това позиционира Renault Sport R.S. 01 между GT3 и DTM по отношение на динамиката.

Nismo двигателят е куплиран с надлъжно разположена 7-степенна скоростна кутия, доставена от Sadev. С цел съкръщаване на разходите, за всички писти ще се използват едни и същи предавателни числа. Ще е възможна обаче настройка на натоварването на самоблокиращия диференциал.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com