BMW Серия 1: Красотата е в симетрията (тест драйв)

43251
Снимки: Христо Петров

В началото на тази година, малко повече от 10 години след дебюта си, второто поколение на Серия 1 премина през задължителния си фейслифт в средата на своя жизнен цикъл. При някои други баварски модели тази операция преминава само с едва забележими корекции, но тук фейсът на „единичката“ е минал през скалпела, което му се е отразило много добре. Пипано е по-смело, в резултат на което визията е станала много по-атрактивна. Успоредно с това, под предния капак са монтирани няколко нови и доста интересни двигателя, които са едновременно по-икономични и по-динамични, за да затвърдят статутао на Серия 1 като лидер в сегмента по отношение на пътно поведение. Не може да се каже същото за вътрешното пространство, но красотата изисква някои жертви.

Преди 11 години BMW далеч не беше тази разкрепостена сега марка, която отдавна вече не робува на стереотипите. Тогава словосъчетанието между хечбек и BMW си беше светотатство, но ценностите и автомобилния бранш се развиха с такава скорост и в такава посока, че днес за баварците няма невъзможни неща и формули. Но дори и преди 11 години BMW остана верен на себе си, като предложи първия хечбек със задно задвижване. Критиките не траяха дълго, след което започнаха суперлативите на клиентите, които купиха над 2 млн. „единички“ за тези около 11 години. Днес, три години след дебюта на второто поколение, BMW Серия 1 е в най-добрата си форма: сериозно променен дизайн, направил модела още по-привлекателен за окото, като промените във визията са съпроводени със симетрични по тежест промени под предния капак, където за пръв път виждаме 3-цилиндров двигател. Но не само. Задното задвижване е останало (единствено такова в класа), но клиентът може да заложи и на xDrive (като в моя случай). Наслаждавах се на спортното поведение на този хечбек, защото след около две години пак ще се намерят критици, които ще имат повод да кажат, че BMW изневерява на себе си, тъй като третото поколение на Серия 1 ще бъде с предно задвижване. И защо не, след като проучване на Острова показва, че 80% от собствениците на модела си мислят, че колата им е с предно. Е, аз не съм от тези „професионалисти“, затова ценя възможността да полудувам, ако поискам. В моя случай xDrive спъваше тези ми пориви, но дори и с него задницата тръгва, ако решиш да поиграеш. Игрите са забранени, когато семейството ми е на борда. Тогава xDrive ти дава допълнителна сигурност, но и едни 100 кг в повече спрямо версията със задно, и цели 160 кг повече спряво A3 2,0 TDI Quattro.

 

Дизайнът заслужава своето сериозно внимание, тъй като по модела е играл скалпела, нещо, което не е толкова силно изразено при други модели, когато стане дума за LCI (освежаване в средата на жизнения цикъл). Най-важното е, че Серия 1 вече доста се доближава по визия до любимата ми Серия 2.

РАЗГЛЕДАЙТЕ В ДЕТАЙЛИ НОВАТА „ЕДИНИЧКА“

Със сигурност досегашната визия на модела търпеше критики. Колегата на д-р Енчев в Мюнхен е бил наясно с това, затова е насочил скалпела си върху бъбревокивдана радиаторна решетка, която е оформил по нов начин. Под нея се открояват увеличените въздухозаборници, както и значително по-ниската геометрия на фаровете, които вече серийно са оборудвани с LED дневни светлини, а опционално се предлагат и във Full LED изпълнение. Напълно нови са и задните светлини. Те вече са оборудвани с характерните за моделите на BMW L-образни LED светлинни блокове.

 

Съществените външни промени са съпътствани със симетрични по сила и значение промени под предния капак, където за пръв път се предлага избор от три- и четирицилиндрови агрегати от новото семейство двигатели на BMW Group. Нов рекордьор по отношение на ефективността в моделната гама на марката е 3-цилиндровият (двигател, познат ни от MINI) BMW 116d EfficientDynamics Edition с мощност 116 к.с. и среден разход на гориво от 3,4 л/100 км. На противоположния край на скалата стои BMW M135i със своите 326 „коня“. Докато тая надежди да седна и зад волана на този „горещ“, получавам ключа на „зеления“ още (на около 600 км пробег) 120d xDrive. Агрегатът е 2,0-литров и мощност 190 к.с. Леко съм изненадан от причукването му на празен ход, но далеч по-приятен е фактът, че имам на разположение цели 400 Нм в този малък семеен автомобил. Тези параметри са достатъчни за ускорение до 100 км/ч за доста бързите 6,8 секунди. Абсолютно идентичен е този показател при аналоговото Audi A3 2,0 TDI Quattro (184 к.с.), което обаче е с цели 160 кг по-леко от бавареца. Звучи нелогично, но фактът, че тази версия (заедно с BMW 125d и BMW M135i xDrive) се предлага серийно с 8-степенната трансмисия Steptronic, обяснява нещата. Още по-интересното е, че тя предлага и управление на превключването на предавките въз основа на данни от навигационната система. Целта е да се оптимизира още повече разхода на гориво, като режимът за превключване се настрои според очаквания маршрут, през който ще ни преведе навигацията. Аз моя го знаех отлично, затова не прибягнах до навигацията, макар че геният на българския инженер, ремонтиращ магистрала „Тракия“, ме хвърли в джаза.

 

Качването на магистралата на връщане от Велинград е невъзможно, но затова пък имаш обходен маршрут, Т-образно кръстовище и табели към две села. Табела за София обаче липсва. Нищо, още завои, в които да усетя нрава на BMW 120d xDrive. Настройката на шасито е по-твърда, което на мен ми пасва. В завоите „единичката“ няма никакви проблеми, стои супер стабилно, което се дължи на 4х4 задвижването, но воланът е малко по-мек от необходимото. Очакванията, че по-голямото тегло и малкият пробег ще се отразят на разхода, не се оправдаха. Заводският показател е 4,7 л/100 км, а аз успях да стигна в един момент до 5,8 л/100 км извън града, което е отличен показател. Него го вдигнах до 7,4 л/100 км, но вече до мен и зад мен не седяха жена ми и сина ми, а само фотографът. А с него си позволявам да изключа ESP-то, за да врътка задницата (дори и с 4х4) в името на добрата снимка.

 

Промените в интериора са доста по-малко в сравнение с екстериора, като тук дизайнерите са доизкусурили оформление на средната конзола и уредите за управление на радиото и климатичната инсталация. Материалите също са подобрени спрямо досегашния модел, а серийното оборудване вече включва автоматичен климатик, сензор за дъжд, радио BMW Professional и система за управление iDrive включително 6,5-инчов дисплей с висока разделителна способност, който е интегриран като свободно стоящ борден монитор върху арматурното табло. Очаквам с нетърпение кога ще видя повече свобода на действие от страна на интериорните дизайнери, защото тук нещата улегнаха от доста години и лично аз искам малко повече промени. Няма как да подмина факта, че пространството е доста малко. Моя приятелка (без деца) изрази мнението, че това е идеален семеен автомобил, с което аз обаче не мога да се съглася напълно. Да, такъв е той за млади семейства без деца, но появили се един наследник, нещата се променят. Мястото за краката отзад е доста малко, а багажникът – скромен. Да, той е съпоставим по размери (дори по-голям от този на А-класата) с преките си конкуренти, но спрямо моя непремиум хечбек Hyundai i30 – е направо смешен.

Цената също ми идва доста висока, но кой съм аз, че да я успорвам, след като моделът вече има над 2 млн. продажби зад гърба си. А и естетичната хирургия никак не е евтино удоволствие, както всички ние сме чували. Цената на използвалите я обаче се вдига неимоверно много след това.

ТЕХНИЧЕСКИ ХАРАКТЕРИСТИКИ

BMW 120d xDrive

Размери

Дължина, мм: 4329

Широчина, мм: 1765

Височина, мм: 1421

Колесна база, мм: 2690

Маса, кг: 1530

Двигател

Тип: редови, 4-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 1995

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 190 при 4000

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 400 при 1750-2250

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 222

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 6,8

Среден разход, л/100 км: 4,7

Mazda6 4х4 Adventure: Курс към премиум сегмента (тест драйв)

Не бих се и опитвал да скрия, че имам особен афинитет към Mazda. Ще си кажа от самото началото, че тази кола за мен е еталон в класа. А...

Вредни емисии СО2, г/км: 124

Базова цена на модела, лв. с ДДС: 65 220

Цена на тествания модел, лв. с ДДС: 98 741

КОНКУРЕНТЪТ

Audi A3 2,0 TDI S tronic quattro

Размери

Range Rover Sport SVR: Силата се пробужда (тест-драйв)

Киноманите са в трескаво очакване, но първите трейлъри на The Force Awakens не оставиха еднозначен отпечатък в милионите фенове на сага...

Дължина, мм: 4237

Широчина, мм: 1777

Височина, мм: 1421

Колесна база, мм: 2601

Маса, кг: 1390

Двигател

Nissаn Juke NISMO RS: Достъпни спортни страсти (тест-драйв)

Един от най-интересните ходове на маркетинговите специалисти на Nissan става факт през 1997 г., когато те стартират мащабната кампания ...

Тип: редови, 4-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 1968

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 184 при 3500-4000

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 380 при 1750-3250

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 230

KIA Sorento 2,2D: Различен акцент (тест-драйв)

Новият 7-местен SUV на KIA излиза на пътя с много агресивна визия отпред, но това е само детайл от общата картина. Най-важното е, че фл...

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 6,8

Среден разход, л/100 км: 4,9

Вредни емисии СО2, г/км: 127

Базова цена на модела, лв. с ДДС: 62 244

Автор: Пламен Георгиев

Снимки: Христо Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com