Човешките гени отразяват въздействието на историческите събития

69687
Човешките гени отразяват въздействието на историческите събития

Британски и германски учени използваха 1500 ДНК проби от 95 различни популации по света, за да съставят карта, показваща генетичните връзки до 4000 години назад в миналото, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

ИНТЕРАКТИВНАТА КАРТА МОЖЕТЕ ДА РАЗГЛЕДАТЕ ТУК

Анализ на фосили от древна риба обяснява как хората и гръбначните са се сдобили с лице

Човешките лица, каквито ги познаваме днес, както и тези на гръбначните създания - бозайници, птици, влечуги, земноводни и риби, не са д...

Като разглеждат момента, когато се е появила конкретна част от ДНК за пръв път, те успяха да свържат генетичното смесване на популациите с исторически събития. Някои от тези връзки са известни отдавна.

Други обаче са изненадващи, каза Даниъл Фалът от института "Макс Планк" по еволюционна антропология в Лайпциг.

Пробите от етноса Ту в Китай показват, че хората му са се кръстосали с европейска група, свързана с древните гърци, около 1200 г. Вероятно европейската ДНК е дошла от търговци, пътуващи по пътя на коприната.

Друга интересна находка подкрепя легенда, разпространена сред калашите в Пакистан, според която те са наследници на армията на Александър Велики. Пробите показват, че те са били изолирани дълго допреди около 300 г. пр. н. е., когато е походът на Александър Велики в Азия.

Прародителите на туземците в Америка са дошли от Азия

Учени за пръв път дешифрираха генома на прародител на туземците в Северна Америка, който е живял преди около 12 600 години, съобщи Фран...

Учените успяват да илюстрират генетичния поток, дължащ се и на други исторически събития, като арабската търговия с роби, която въвежда африканска ДНК сред населението по Средиземноморието, на Арабския полуостров и днешен Иран и Пакистан. Резултатите помагат на учените да определят ефекта от исторически събития върху популациите.

"Имаме исторически данни за някои от тези събития, но рядко знаем какъв е бил демографският им ефект" - каза Греъм Куп от университета на Калифорния в Дейвис, който не е участвал в изследването.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Сайънс".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com