Ваньо Шарков: Здравният министър не може да затваря частни болници

11012
Ваньо Шарков: Здравният министър не може да затваря частни болници
Снимка: БГНЕС

Колко дълго време си работил и каква заплата получаваш не е оправдание за постъпката на Емилия Ковачева. Това заяви категорично заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков в отговор на въпрос в колко болници в България акушерките и медицинските работници работят извънредно – по 24 часа.

24-часова работа където и да е – не само в здравеопазването, е недопустима. Графиците за работа се контролират от Главна инспекция по труда (ГИТ), каза Шарков пред Нова телевизия.

Акушерката Емилия Ковачева е посягала на бебе и преди

Майка, която е родила в болница "Софиямед" преди една година, заяви, че акушерката Емилия Ковачева е посягала и на друго бебе. Детето ...

Не може сега здравният министър да закрие частна болница. Но се опитваме да прокараме на законова база следното - ако едно лечебно заведение получи две последователни отрицателни акредитационни оценки, да му се отнеме лицензът, обясни заместник-здравният министър. В случая с малката Никол обаче става въпрос за престъпление, добави той.

Ваньо Шарков изрази увереност дали Емилия Ковачева не е била рецидивист. При всички положения в отделението е имало лош контрол, категоричен беше той. Не е нормално четири дни след инцидента да се гледат камери и записи, да се правят тогава заключения, коментира Шарков.

На въпрос защо Ковачева имала два договора – трудов и граждански, Шарков отговори, че такива не можело да има, ако става въпрос за един и същ предмет на дейност. Заместник-министърът на здравеопазването се съгласи, че заплащането на акушерките е било много ниско. Той не можа да каже колко пари били отделени от НЗОК за „Софиямед”. Лично аз нямам впечатлението, че болницата е „помпана”, поясни заместник-здравният министър.

Шарков припомни, че „Софиямед” е открита в началото на 2012 година. Оттогава са направени 11 проверки на болницата, като шест са по жалби на пациенти, главно заради нерегламентиран транспорт. Има обаче и установени нарушения – неспазване на добрата медицинска практика, в определени отделения на „Софиямед”, например кардиологичното.

Заместник-министърът на здравеопазването посочи, че срещу „Софиямед”ще има проверки от всички отговорни интитуции.

Експерт: Инцидентът с бебето е резултат от срещата между здравния и търговския закон

Проблемът със супервизията в нашите болници е много сериозен, такава на практика липсва, както и неспазването на трудовото законодателс...

Състоянието на Никол веднага след инцидента

Д-р Мария Калайджиева от болница „Токуда” посочи, че Никол е била в тежко състояние – 37,8 градуса температура, плачела е почти непрекъснато, а когато е спирала да плаче, е стенела. Бебето е било настанено веднага в кувиьоз. То е имало оток на главата, а стойностите на хемоглобина са били много ниски. Това предполага загуба на кръв, а за такова нещо не ни беше съобщено от колегите от „Софиямед”, заяви Калайджиева. При повторен преглед е намерена фрактура на главата на бебето.

Не е нормално да предадеш детето от едно лечебно заведение в друго, без да уведомиш напълно колегите си какво е състоянието му, намеси се и Ваньо Шарков. Заместник-министърът уточни, че практиката да се препраща пациенти не е лоша.

МБАЛ Св. Иван Рилски

Ваньо Шарков не пожела да коментира широко уволнението на шефа на МБАЛ „Св. Иван Рилски” Дечо Дечев. Той не отговори защо се маха добрият мениджър, а влезе в обяснение как ще се спестят пари при намаляване на административната тежест.

Има изтичане на информацията по случая с пребитото бебе

Има изтичане на информацията по случая за акушерката, задържана за побой над бебе. Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните ра...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com