Турският прокурор почина от раните си

9140
Турският прокурор почина от раните си

Турският прокурор Мехмет Селим Кираз, който днес бе освободен, след като бе държан девет часа като заложник от екстремисти, почина в болницата, съобщи телевизионният канал NTV, позовавайки се на представители на болницата.

Кираз беше освободен от полицията в съдебната палата в Истанбул, но получи пет огнестрелни рани - три куршума попаднаха в главата, а други два - в тялото. В болницата той бе откаран в критично състояние. Лекарите цял час се бориха за живота му, но поради сериозността на раните, не успяха да го спасят.

Похитителите на турския прокурор бяха ликвидирани, той е ранен

Турският прокурор Мехмет Селим Кираз, който в продължение на 9 часа бе държан като заложник в истанбулски съд от екстремисти, бе осво...

Терористите, които взеха Кираз за заложник, са влезли в сградата, дегизирани като адвокати – с тоги, съобщи турският президент Реджеп Тайип Ердоган в Румъния, коментирайки операцията в Истанбул.

"Те са влезли в Съдебната палата с адвокатски тоги. Нашият прокурор е получил три куршума в главата и два в тялото. Състоянието му остава критично", каза президентът. Похитителите му са ликвидирани.

Операцията по освобождаването на прокурора продължи около 15-20 минути. Полицията използва шокови гранати и влезе в престрелка с екстремистите. В кабинета на прокурора, където той беше държан, имаше двама терористи.

Кираз бе взет като заложник от членове на незаконния левичарски "Народен Революционен Фронт за освобождение" (DHKP-C) във връзка с делото за убийството на жертвата от протестите за парка "Гези" Беркин Елван. Той почина на 11 март 2014 година. Преди това бе 269 дни в кома, след като беше улучен със снаряд със сълзотворен газ по време на протестите за парка "Гези". Кираз е бил насрочен за прокурор по делото преди шест месеца.

Започна операция по освобождаването на турския прокурор, взет за заложник

Полицията започна операцията по освобождаването на турския прокурор, държан в сградата на съда в Истанбул, и неутрализирането на похи...

През последните четири години е имало над 150 подобни разпореждания за забрана на обществено обсъждане, сред които и такива, свързани с нападането на турското консолство в Мосул от групировката "Ислямска държава", мащабното корупционно разследване, включващо и министри от правителството, както и тежки терористични и минни инциденти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа