ЕС засили санкциите срещу Русия и удари по руските държавни банки

28861
ЕС засили санкциите срещу Русия и удари по руските държавни банки
Снимка: Getty Images / Guliver

ЕС прие днес значим пакет от икономически санкции срещу Русия, за да принуди руския президент Владимир Путин да преустанови всякаква подкрепа за действията за дестабилизиране на Украйна, предадоха световните агенции като се позоваха на говорител на европейската дипломатическа служба, предаде БТА.

"Постигнато беше политическо споразумение относно пакета от икономически санкции", каза говорителят. Това споразумение беше постигнато по време на заседание на посланиците на 28-те в Брюксел, посочва АФП. Тези санкции ще ограничат както достъпа на руските банки до финансовите пазари, така и вноса на оръжия, на стоки с двойно предназначение и на енергийни технологии, предаде EUObserver.

Европейският съвет на посланиците разглежда санкциите за Русия

Съветът на ЕС на равнище постоянни представители на 28-те страни-членки (посланици) започна обсъждането на въпроса за икономическите ...

Санкциите се явяват т.нар. трети кръг, тъй като вече засягат икономически сектори, а не само отделни физически или юридически лица. На първо място

Европейските граждани и компании няма да могат да купуват или продават дълг, нито да използват каквито и да е финансови инструменти, издадени от руски търговски банки, които се управляват от Кремъл. Такива са ВТБ и Сбербанк, като ВТБ е особено важна за българската икономика с присъствието си като инвеститор в КТБ, "Виваком" и "Булгартабак". Става въпрос за инструменти и дълг с падеж от над 90 дни.

Според доклад на МВФ в ЕС Кипър, Австрия и Унгария имат най-много експозиции в руската банкова система и са най-застрашени от финансови сривове в Русия. Експозициите на трите държави в руската банкова система са между 4 и 10% от съответния БВП на трите страни-членки на ЕС. В момента във Виена е и досегашният мажоритатен собственик на Корпоративна търговска банка чрез дружеството си "Бромак" Цветан Василев.

На второ място е наложено оръжейно ембарго, отнасящо се за всички видове оръжия в Европейския военен списък. Забраната е за военни структури т.е. не се отнася за граждански фирми и лица. Тук основна точка на раздора в ЕС беше сделката на Франция с Русия за два бойни кораба от клас „Мистрал”. Тази сделка не попада в кръга на новите санкции. "Много жалко е, че сегашните санкции не спряха сделката за "Мистралите", коментира президентът на Литва и бивш еврокомисар Далия Грубаускайте.

Литва готви свои санкции срещу Русия

Литва е подготвила национални санкции срещу Русия, пише вестник Lietuvos Žinios. Информацията е потвърдена от министъра на външните ра...

На трето място са ограниченията за внос на оборудване и технологии за петролния сектор. Така газовият сектор остава незасегнат, което не е изненадващо предвид огромната зависимост на Европа от руските газови доставки – 42% от потреблението на газ на Стария континент се задоволява от Русия.

От ЕК поясниха, че санкциите ще бъдат преразгледани след три месеца. Новият пакет влиза в сила от петък, 1 август.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа