Брюксел поставя България под наблюдение заради КТБ

21863
Брюксел поставя България под наблюдение заради КТБ
Снимка: Getty Images / Guliver

Икономиката на България страда от прекомерни дисбаланси, които изискват решителни политически действия и специално наблюдение. Това се казва в прессъобщение на ЕК, която задълбочи процедурата за икономически дисбаланси по отношение на България, Франция и Германия, като ги премести в по-тежки категории в шестстепенната скала за оценка, предаде Стандарт нюз.

По-конкретно за България, трусовете във финансовия сектор през 2014 г., подобряващата се, но все още негативна външна позиция, корпоративната свръхзадлъжнялост и слабата гъвкавост на пазара на труда, представляват макроикономически рискове и заслужават внимателно наблюдение, посочват от ЕК.

На Горанов му се иска скоростта на правосъдието за КТБ да е по-висока

Качеството на живот е обвързано с богатството. Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов, предаде БГНЕС. Горанов беше днес ...

Eврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси, данъците и митниците Пиер Московиси обясни, че досега България е била в процедура за дисбаланси в дадената област, а сега се налага процедурата да бъде задълбочена заради банковата криза от 2014 г. На своя сайт ЕК обяснява какво означава специално наблюдение. То предполага допълнителни технически мисии в страните членки и доклади до Съвета на ЕС. По принцип има две такива мисии годишно - през есента и зимата. През ноември 2014 г. ЕК определи 16 страни с макроикономически дисбаланси, но сега засилва процедурата срещу Франция, Германия и България. Страната ни вече е в "Етап 5", а миналата година е била в "Етап 2" - "Дисбаланси, които изискват политически действия и мониторинг".

Пакетът оценки, приет от ЕК в сряда, е част от Годишния преглед, който е основа за приемането на конкретни препоръки за всяка страна. Предстои ЕК да представи тези препоръки на Съвета на ЕС. Те ще бъдат обсъдени от финансовите министри на ЕС (ЕКОФИН) през март.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com