Конфискация на колата, ако превишиш ограничение със 70 км/ч!

12470
Конфискация на колата, ако превишиш ограничение със 70 км/ч!

Такова е предложението на комисията със звучното съкращение ДОККПБДП. И то не е единственото.

Започваме с уточнението, че това е само предложение на този етап. То е било направено на 27 юли, когато в заседателната зала на МВР се е провело 47-то заседание на комисията. Предложението е за поправка в Закона за движение по пътищата, направено от Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата (ДОККПБДП). Основното заключение на комисията е, че високата скорост  е основна причина за голяма част от смъртните случаи във „Войната по пътищата“.

Статистиката сочи, че за периода 2011-2014 г., при единични ПТП от вида „Загуба на управление и напускане на платното на движение“ са сагинали 938 човека и са били ранени 9872. От тях: при преобръщане извън платното са починали 275 и са ранени 3037; при блъскане в дърва починали са 327 и са ранени 1964; при блъскане в стълб са починали 90 и са ранени 1005 и т.н.

Депутат от ГЕРБ карал със 70 км над разрешената скорост

Депутатът от ГЕРБ Пламен Йорданов е вдигнал със 70 км повече от максимално разрешената скорост на автомагистрала “Тракия”....

С тази статистика Комисията изтъква високата скорост като най-голямата заплаха за живота при възникване на ПТП. Ето защо се предлага колата да се конфискува, ако бъде установено нарушение, при което шофьорът е карал с над 70 км/ч над ограничението. Ако караш с над 60 км/ч над допустимата скорост, предложението за промяна в Закона предвижда задържане на автомобила на наказателен паркинг за един месец, който паркинг да се заплаща от нарушителя.

ДОККПБДП оправдава тези свои предложения с научни експерименти, които са установили граничните стойности на скоростта, над които травмите нарастват много бързо. Пълният текст на документите може да се види ТУК:

При блъскане на пешеходец със скорост:

30 км/ч, от 10 блъснати пешеходци - 9 оцеляват, един може да загине;

50 км/ч, от 10 блъснати - 5 загиват, 5 оцеляват;

Предложение: И цивилни автомобили да следят за висока скорост

Цивилни коли с радари ще следят за превишена скорост.  Товапредвижда наредба на МВР. Промените в нея могат да влязат в сила най-р...

70км/ч, от 10 блъснати - 9 загиват, 1 може да оцелее.

Каква е практиката във Франция? При повторно превишаване на скоростта с над 50 км/ч, законът предвижда: лишаване от свобода за 3 месеца; глоба от 3750 евро; 6 точки; лишаване от правоуправление до 3 години; конфискуване на автомобила. Примерите са много и всичките са свързани с много солени глоби, но и съд. Там обаче този съд си върши работата.

Глобите са другият способ за борба с нарушителите и превенция на безопасността на пътниците в автомобила. С това отговаряме на всички пътници и шофьори, които все още не са разбрали, че предпазните колани и на задните седалки са задължителни. Предложенията на комисията предвиждат глоба от 50 лв. (100 лв ако няма „Гражданска отговорност“) за всеки пътник, който не е закопчал колана си. За употребилите алкохол шофьори има утежняваща глоба. Законът в момента предвижда отнемане на книжката за срок от 6 до 12 месеца и глоба от 500 до 1000 лв., ако бъде установено наличие на алкохол в кръвта от 0,5 до 1,2 промила. Предложението превижда по допълнителни 300 лв. глоба за всеки пътник в автомобила. Такава утежняваща глоба се предвижда и за шофьор, отказал проба с дрегер. В момента наказанието за такъв отказ е отнемане на книжката за 2 години и глоба от 2000 лв. Ако шофираш спрян от движение автомобил, или нямаш книжка, освен досегашната глоба от 100 лв. до 300 лв. ще плащаш по 50 лв. за всеки в колата. По 20 лв. на човек в колата над сегашната глоба (от 100 до 200 лв.) да плаща шофьор, причинил леки произшествия заради несъобразена скорост или неспазване на дистанция.

Продълженията не спират дотук, като едно от по-екзотичните е свързано с борбата срещу шофьорите без свидетелство за управление. То предвижда шофьорската книжка да се поставя на видно място - на таблото или предното стъкло, като доказателство, че водачът разполага с такава. Камерите на КАТ ще снимат колите за наличието на свидетелство за правоуправление и липсата на такава ще води до санкция.

Никой не казва как ще бъдат неутрализирани продължаващите безчинства при издаване на книжки; няма отговор как и защо рецидивист с 70-80 нарушения и 3 отнети живота продължава да се разхожда на свобода; как прегазили малки деца убийци си карат колите... Но това моето си е популизъм.

Държавата търси близо 2 млрд. лева от глоби

Държавата си търси близо 2 милиарда лева от глоби. Това са несъбраните и изискуеми пари от глоби, наложени на гражданите. Над 700 ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com