KIA Soul EV: Презареди душата си (тест драйв)

47320
Снимки: Христо Петров

Студена зима, дъждовна пролет, още незапочнало лято... Подобни условия могат да скапат всеки. Затова летният период е времето, когато най-усилено търсиме приятните емоции, с които да презаредим батериите и да продължим уверено напред. Аз реших да направя това в буквалния смисъл на думата с изцяло електрическия KIA Soul. Е, макар центърът на София да е пълен със зарядни станции, никой не може да зареди на тях, защото някой иска да изкара много пари, след като е взел някакви да ги построи. Но реших да не се отдавам на лошите емоции в тази връзка, а презаредих моите с малко приятни емоции, които ми даде „душата“ на KIA. Да, много е скъпа, но бъдещето бавно и уверено ни води в посока на автомобилна електрификация (и автономия). Успокояващото е, че за високата цена покривате абсолютно всичко, което изисква като разходи един автомобил. И освен това – KIA Soul е пълноценен като размери електромобил, предлагащ пробег от 200-ина километра.

 

Няма да се отдавам на популизма. В родния тв-ефир има толкова много, че не смятам да се присъединявам и аз към плеядата видни популисти, които не се свенят да клепат името и физиономията си с кафяво, но срещу добро заплащане. Затова въобще не смятам да задълбавам в темата, че в Норвегия, където електромобилите са освободени от ДДС, от такси за регистрация и могат да паркират безплатно в градските платените зони, i-моделите от гамата на BMW съставляват 23% от продажбите на баварците. Ще оставя без коментар и факта, че от 1 април Франция дотира с 10 000 евро подмяната на стара кола с електрическа. Друга причина за растящата популярност на електрическите автомобила развитието на инфраструктурата за тяхното зареждане. В световен мащаб броят на зарядните станции е скочил със 60% през миналата година до 100 000, като 55 000 от тях са в Европа. В центъра на София те са достатъчно. Навигацията на KIA Soul EV ми ги показва. Минавам през четири. И четирите не работят. Псувам. В последствие Google ми казва каква е причината. Разправия за пари, в България друга причина липсва. На такъв фон у нас пристигна първият изцяло електрически корейски автомобил KIA Soul EV. И вече се похвави с една продажба: „Белла България“ закупи първия. И да, това у нас все още е имиджов автомобил, който купуват компании, които искат да демонстрират своята съпричастност с глобалните екологични процеси. Поне има такива, защото държавата ни нехае по въпроса. Ние не живеем на тази планета. А в Европа продажбите на електромобили през миналата година са скочили с 56%, като от началото на 2015 г. до края на май увеличението е с 52%. Данните са на Renault-Nissan, които са лидер на пазара и наскоро отчетоха 250 000 продадени електромобила.

РАЗГЛАДЕЙТЕ СОФИЙСКАТА НИ РАЗХОДКА С KIA SOUL EV

Търсенето на електромобили расте 10 пъти по-бързо спрямо традиционните автомобили, което е разбираемо предвид ниските нива, от които стартира. Но тенденцията е ясна. У нас поне можем да се зарадваме, че тази година търсенето на нови автомобили отбелязва ръст спрямо миналата, но Горубляне, с. Труд, Дупница и др. (и тяхното лоби в парламента) задушават душевните емоции, които дава един електромобил. Знам, скъп е, ограничен е в пробега си, но това е бъдещето. Без значение дали то е светло или тъмно, дали ми харесва или не. А аз побъррзах да се докосна до един от представители на автомобилостроенето на бъдещето. Преди 4-5 години за пръв път карах елекромобил – Mitsubishi i-MiEV. Беше странен, меко казано: висок, тесен, като сапунерка, със само 130 км пробег. Сега вече седя в истински пълноразмерен автомобил, предлагащ достатъчно място за четирима, 200-ина километра пробег, а дизайнът му е открояващ и запомнящ се. И макар да е все още скъп на фона на стандартния Soul (или другите конвенциални конкуренти), цената започва да спада съществено.

 

Новата външност на Soul е вдъхновена от концепта Track’ster, запазвайки отсечените линии и квадратна форма на оригинала. Погледнат от определен ъгъл, KIA Soul би могъл да излезе от определението компактен. Но той е именно това: компактен. Но дали миниван, както го определят някои, хечбек, което изглежда като най-логично, или кросоувър, както го позиционира KIA – това е въпрос на тълкуване. Факт е, че външният му вид го нарежда до Juke&Co. Факт е и, че той привлича онези любители на нишовите модели, които искат да се различават от „основното течение“ и „трендсетърите“. Това е автомобил за хората, които искат различната и нестандартна визия. Към нея електрическата версия предлага на потребителите допълнителен „блясък“ чрез LED дневни светлини, LED стопове и 16-инчови алуминиеви джанти с аеродинамична форма. Както и двуцветно изпълнение на екстериора с много бледо синия цвят на покрива, кутиите на огледалата, кантове по долните ръбове на предната и задната броня.

 

В интериора стандартният Soul търпеше сериозни критики, но сега нещата са напълно коригирани. Евтината пластмаса от първото поколение вече е заменена от доста по-качествена и приятна на допир, а синият цвят е наличен и тук. Дискусионната централна конзола е изчезнала, заменена от добре познатата от другите модели конфигурация. На очи се набиват двете предни колони на аудио системата, разположени върху страничните вентилационни отвори. Интериорът на електромобила е изработен от органични, био материали, което определя Soul като лидер в сегмента на електрическите автомобили с приложени екологично чисти материали. Интериорните пакети са в унисон с екстериорната визия на модела – еко текстил и кожа с акценти в синьо. Разликата със стандартния модел е приборното табло, което тук е ицзяло дигитално, заменяйки аналоговите прибори, което е повече от нормално предвид доста по-технологичната характерстика на Soul EV.

Така логично стигам до технологията, която е същността на този автомобил. Soul EV разчита на захранващия блок със 192 литиево-йонни полимерни елементи от батерията в 8 модула, с обща мощ от 27 kWh. Чрез използване на водещата в сегмента енергетична плътност на батерията, Soul EV може да измине 212 км с едно зареждане. Това е пре-предостатъчно за ежедневните ви нужди. На теория може да стигнете до Пловдив, но ще си призная, че подобно нещо няма да е особено приятно изживяване, тъй като трябва да карате с ниска скорост, без климатик и постоянно да следите оставащия ви пробег. Аз на магистралата не излизах въобще, защото в батерията имах заряд само за 65 км пробег, но дори и с толкова, те са достатъчни за покриване на ежедневните ви нужди в града. Сочат го множество проучвания за десетки милиони. Но проблемът е, че спадне ли зарядът, започваш ннеспокойно да следиш оставащия пробег, за климатик и дума не може да става, а неработещите зарудни станции увеличават тревогата ти допълнително. Защото батерията не бе заредена, при пълен заряд подобни притеснения няма да имаш в града. Извън него никой не тръгва на път с електромобил. Освен ако не си с Tesla, а аз знам, че един от собствениците на Tesla у нас си е поръчал и Soul EV, което е достатъчен атестат за качествата му.

 

Soul EV се задвижва от 81 kW електрически мотор със 110 к.с. и въртящ момент от 285 Nm. Моторът предоставя мощност на предните колела посредством безстепенна скоростна кутия. Моделът не е спринтьор, но потеглянето е впечатляващо, тъй като разполагаш с целия въртящ момент практически от 0 об/мин. С отсъствието на шум от двигателя също трябва да се свиква, тъй като имаш чувството, че седиш в тролей. Но най-вече трябва да се свиква с новото, трето поколение регенеративна спирачна система, която запазва 12% от кинетичната енергия на автомобила, която обратно зарежда батерията при спускане по инерция или спиране. Притежателите на модела могат да избират между регенеративните режими Drive или Brakes при изключен еко режим, и Drive или Brakes при включен еко режим. При втория почти не съм използвал спирачките, но тук проблемът е, че с вдигането на крака от газта, автомобилът буквално забожда нос в асфалта и спира, за да събере кинетичната енергия. Стоповете не светят, а тези зад вас не очакват толкова рязко намаляване на скоростта. Добре че не си изпатих от този ефект.

 

Стигам до много важния въпрос: колко харчи? Малко, много малко. Аз успях да постигна разход от 14,5 kWh/100 км. Това ще рече, че, ако закръгля грубо цената на кВтч на 0,15 лв., то тези 100 км в града ще ви излязат 2,20 лв. Тук ще спомена, че Soul EV разполага с два входа за зареждане „бърз заряд“ за 33 мин. (45 kW DC), докато времето за пълно зареждане, в зависимост от захранващия източник отнема до 5 часа (6,6 kW AC).

И последният важен въпрос: колко струва? Много, доста много. Месечната вноска при оперативен лизинг е 711 евро без ДДС. Тя е калкулирана за период от 48 месеца и общ пробег от 80 000 км (такса за допълнителен пробег на километър 0,07 евро). Месечната вноска включва: регистрация; данък МПС; Годишен технически преглед; Гражданска отговорност; застраховка на местата в автомобила и пълно Автокаско. Най-грубата сметка казва 66 000 лв. (но с всички разходи), което е доста по-малко спрямо 70-те бона за i-MiEV преди 4 години. И все пак цената продължава да е висока, но спомняте ли си Франция с каква сума дотира покупката на електромобил? Да, цената винаги е водеща тема при електромобилите, но Soul EV не е за всички вкусове За жалост в България той е за тези, които искат да покажат съпричастност и да дадат изявление.

BMW 6 Series Gran Coupe: Без ограничения (тест драйв)

Едва ли има дизайнер, който да иска след неговото творение да се наредят анализатори, маркетолози, инженери и цял куп други специалисти...

Технически характеристики: KIA Soul EV

Размери

Дължина, мм: 4140

Широчина, мм: 1800

Височина, мм: 1593

Колесна база, мм: 2570

Volvo XC90 D5: Скандинавска елитарност (тест драйв)

В класа на луксозните SUV модели е претъпкано, конкуренцията е убийствена, а предложенията – кое от кое по-по-по-добро. Но дори и...

Собствено тегло, кг: 1490

Двигател

Тип: синхронизиран с постоянно променливо управление

Работно напрежение, V: 360

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 1100 при 2730-8000

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 285 при 0-2730

Ford C-Max и Grand C-Max: Фокус-мокус (тест драйв)

Ford C-Max и по-големият му брат, Grand C-Max, винаги са предизвиквали хората да мислят, буквално, извън (дву-обемната) кутия. Но без з...

Батерия: литиево-йонна полимерна батерия

Тегло, кг: 277

Време за зареждане: 5 часа (33 мин. при бързо зареждане на 80%)

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 145

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 11,2

Subaru Outback 2,0D: Традиции и още нещо (тест драйв)

Не беше отдавна времето, когато в Subaru обръщаха внимание единствено на традиционните ценности на марката, но с новото поколение на Ou...

Максимален пробег, км: 212

Вредни емисии СО2, г/км: 0

Цена на модела, лв. с ДДС: 29 990 (за 1,6 GDi)

Цена на тествания модел при оперативен лизинг: 711,32 евро/месец (за 48 месеца и 80 000 км пробег, в цената е включено всичко: от регистрация, данък, годишен проглед, пълно КАСКО и т.н.)

Автор: Пламен Георгиев

Фотография: Христо Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com