България е първа в ЕС по брой прокурори на 100 хил. души, посочиха експерти

5780
България е първа в ЕС по брой прокурори на 100 хил. души, посочиха експерти
Снимка: БГНЕС

В България населението намалява, регистрираните престъпления и броят на заведените дела намаляват. Ние виждаме обаче продължаващо увеличение на броя на прокурорите, съдиите и съдебната администрация. Това заяви изпълнителният директор на Института за пазарна икономика (ИПИ) Светла Костадинова при представянето на алтернативния бюджет за 2016 г., който Институтът изготвя ежегодно.

По данни от 2012 г. България е на първо място сред страните от ЕС по брой на прокурори на 100 000 души население, обяви Костадинова. По думите ѝ оттогава насам ситуацията би трябвало да се е влошила на фона на новите назначения в системата. Същевременно по брой съдии на 100 000 души население страната ни е на четвърто място. Според Светла Костадинова тази голяма численост на магистрати води до ниска ефективност, но дава големи възможности за преструктуриране в съдебната система.

Прокурори: Убедени сме в принципността и опита на съдиите

Тревожен е фактът колко бързо и с лекота се посяга публично на независимостта на българския съд, колко бързо и диаметрално в последни...

Цялата икономика е повлияна от неработещата съдебна система, коментира Костадинова, отбелязвайки много ниското доверие на хората и бизнес в правораздаващите органи. Има нулева прозрачност на бюджета на съдебната система, посочи още като проблем експертът.

В алтернативния бюджет за 2016 г. за първи път от ИПИ поставят акцент фокус върху бюджета на съдебната власт. Анализаторите предлагат нова съдебна карта и оптимизация на структурите въз основа на натовареността, премахване на незаетите щатни бройки, закриване на нисконатоварени съдилища, окрупняване на такива, рационализация и прозрачност на бюджетния процес в съдебната система и преразглеждане на пенсионирането на магистрати.

Припомняме, че по данни на ООН България е на осмо място в света по брой на полицаи на глава от населението, а по данни на Евростат, България е на второ място в ЕС по полицаи след Словакия.

Какво още предлагат от Института за пазарна икономика за държавния бюджет за следващата година относно дефицита, данъчната политика и осигуровките четете в Expert.bg.

ВСС би отбой и засега няма да кани Борисов заради случая "Янева - Ченалова"

Висшият съдебен съвет (ВСС) се отказа засега да кани премиера Бойко Борисов заради записите между бившата шефка на СГС Владимира Янева ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com