Средната заплата е нараснала 4 пъти за 15 години, в енергетиката повече

11636
Средната заплата е нараснала 4 пъти за 15 години, в енергетиката повече
Снимка: БГНЕС

От 2000 година насам средната работна заплата в България е нараснала 4 пъти. Размерът й се е увеличил от 225 на 800 лв., предаде БНР.

Божидар Данев: Еднодневните договори ще помогнат за либерализацията на трудовия пазар

Предлаганите промени в трудовото законодателство и по-специално възможността да се сключват еднодневни трудови договори, ще помог...

Най-високото заплащане е в сектора на енергетиката, като средно то е 2 260 лв. като за 15 години се отчита ръст от пет пъти и половина. Според работодателите, фактът е парадоксален, защото именно това е секторът, който ежегодно регистрира загуби от поне 700 млн. лв.

Особено голяма е и диспропорцията между средните доходи в столицата и останалите региони. В София те са - 1070 лв., докато във Видин едва 516 лв:

"Е, как няма да има миграция. Тая ножица се отваря, не само в културата, в заплащането. Тоест ние създаваме непрекъснато икономически основания за протести, икономически основания за сблъсъци в обществото ни", заяви изпълнителният председател на Българската стопанската камара Божидар Данев.

По-високи заплати се получават и в сферите на недвижимите имоти и финансите. В дъното на таблицата стоят преработващата промишленост и селското стопанство.

Данев: Работодателите ще станат изчезващ вид

Донякъде сме стресирани от поведението на политическия елит, който образува тези правителства. Той не държи на думата си и притиска неп...

Според Данев съдебният иск на работодателите, след който Върховният административен съд (ВАС) отмени постановлението на Министерския съвет за увеличаване на минималната работна заплата от първи януари и от първи юли тази година, има единствено дисциплиниращ характер. Той е на мнение, че от  това решение на съда реално няма да произтече нищо:

Той обясни, че решенията на Националния съвет за тристранно сътрудничество са само консултативни, т.е. Министерският съвет може да вземе каквото иска решение. "Аз съм за принципа - като нещо е законова разпоредба, да се спазва законовата разпоредба", каза Данев.

Решението ще бъде прегласувано следващия вторник на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. На следващия ден ще се гласува и от Министерския съвет.
Същевременно Данев обяви, че от 2000 година досега издадените болнични листове на заетите в икономиката са нараснали с 50%. По думите му броят им е скочил от 10 на 15 млн., с подчертан ръст от 2011 г., когато на работодателите бе вменено задължението да заплащат първите три дни.

"Това е едно от нещата, отдушници в икономиката, в които преливат дефектите в управлението на икономиката. Това е потвърждение, че сивият сектор пълзи и оттам-нататък започва да има други измерения, защото започва да се опразва бюджетът на НОИ", каза зпълнителният председател на БСК.

За същия период от време инвалидните пенсии са нараснали повече от два пъти  от 200 000 на 450 000. Възможностите за овладяване на тази тенденция ще се обсъждат до края на годината, допълни Данев.

ВАС се съгласи с работодателите и спря минималната заплата от 360 лева

Върховният административен съд (ВАС) е отменил решнието на Министерския съвет за вдигане на минималната работна заплата на 360 лева о...

"Първият и най-прост механизъм е хоризонтални връзки между Министерство на труда и Министерство на здравеопазването. Те не си говорят, те си говорят чрез медиите. Предлагам една доста любопитна система, която е взаимствана, разбира се, от някои страни, категорично да въведат каква е степента на инвалидизация, какво работниците може да вземат. Да сте чули някъде да е проверено някой, който има определена степен на инвалидизация, дали работното място отговаря на него", обясни още Божидар Данев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика