Проблемите в съдебната система свиват икономическата свобода у нас

3781
Проблемите в съдебната система свиват икономическата свобода у нас
Снимка: Thinkstock

Спад на икономическата свобода в България отчита годишният доклад на канадския институт "Фрейзър". По този показател страната ни се нарежда на 42-ра позиция от общо 157 държави.

Докладът представя картината през 2013 г. – последната година, за която има налични официални данни за всички страни. Миналата година България беше на 39-то място, но в тазгодишното издание резултатът ѝ намалява и страната вече е на 42-ро място, отбелязват от Института за пазарна икономика (ИПИ), които разпространяват анализа за страната ни.

Икономиката ни все още е „умерено свободна”

Икономическата свобода у нас продължава да бъде определяна като „умерена”. България е една от 43-те страни, които постигат ...

Резултатът на България в тазгодишното изследване е 7,33 т. от максималните 10 точки (при 7,38 т. и 39-то място в миналогодишното), което нарежда страната на една позиция заедно с Чехия, Ямайка и Швеция. В рамките на ЕС пък сме 15-и. Средният резултат на страните от европейското обединение е малко над нашия - 7,36 т.

Отново получаваме най-ниска оценка по показателя "Съдебна система и право на собственост". Посочените проблеми са липса на независимост и безпристрастност на съда, както и на доверие в полицията. Резултатът на България дори намалява през 2013 г. спрямо предходната точно в тези най-проблемни области. От всичките 42 индикатора в индекса най-ниската оценка за поредна година е за независимостта на съда – 2,22 т. от максималните 10 точки.

“Високото ниво на преразпределение и вмешателство от страната на държавата, изключително неефективната съдебна система и задушаващата бюрокрация отново се доказват като основните фактори, спъващи икономическата свобода в България. Тазгодишният доклад показва, че страната не само че не отбелязва напредък, но и задълбочава регулирането на бизнеса и гражданите. По-притеснително е, че най-проблемните сфери като независимостта и безпристрастността на съда, доверието в полицията и административната тежест продължават да пречат на развитието на икономиката и намаляват доходите. Тази ситуация за поредна година показва липсата на политическа воля за реформи и все по-голямата намеса на държавата", коментира Зорница Славова от ИПИ.

Какви са критериите, определящи мястото на България, и какви са данните за икономическата свобода в световен мащаб прочетете в Expert.bg.

Свободни ли сме?

България е на 42-ро място по човешка свобода от изследвани 123 страни. Това сочи първото издание на "Световен индекс на човешката свобо...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com